04 Korrik 2022

Deficiti tregtar i BE-së arrin në 43.6 miliardë euro

Bruksel, 16 qershor - Zyra e Statistikave të BE-së (Eurostat) ka nnoftuar se bilanci tregtar i mallrave të BE-së regjistroi deficit prej 43.6 miliardë euro në prill, krahasuar me një suficit prej 12.6 miliardë euro në prill 2021.

“Eksportet jashtë BE-së të mallrave në prill 2022 ishin 198.5 miliardë euro, me 10.8 për qind më shumë krahasuar me prillin 2021 (179.1 miliardë euro)”, thuhet në raportin e Eurostat.

Importet nga pjesa tjetër e botës arritën në 242.1 miliardë euro me një rritje 45.4 për qind krahasuar me 166.5 miliardë euro në prill 2021.

Shumica e vendeve anëtare kanë shënuar rritje në eksportet jashtë BE-së, përveç Estonisë (minus 11.3 për qind), Sllovakisë (minus 6.9 për qind), Çekisë (minus 6.0 për qind), Lituanisë (minus 2.5 për qind) ndërsa Kroacia ishte pothuajse e qëndrueshme në minus 0.2 për qind.

Rritjet më të larta, nga ana tjetër, janë regjistruar në Irlandë (48.6 për qind) dhe Slloveni (38.8 për qind).

Për sa i përket importeve jashtë BE-së, të gjitha vendet anëtare shënuan rritje krahasuar me prillin e vitit 2021, më e larta ishte në Lituani (140.4 për qind), Kroaci (82.5 për qind) dhe Finlandë (72 për qind).

“Në katër muajt e parë të vitit 2022, rritjet më të larta janë vërejtur te importet dhe me një vlerë më të ulët, eksportet e energjisë, duke çuar në një rritje të ndjeshme të deficitit tregtar të BE-së në energji (-183.6 miliardë euro në janar-prill 2022 krahasuar me -66.8 miliardë euro në periudhën janar-prill 2021)”, thuhet në raport.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 korrik 2022

- Zëvendëskryeministri i Parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, Besnik Bislimi pret në takim delegacione nga shtetet e Finlandës dhe Irlandës, të kryesuara nga ministrja e Finlandës për Çështje Evropiane dhe Drejtimin e Pronësisë, znj.Tytti Tuppurainen dhe ministri i Shtetit për Çështjet Evropiane të Irlandës, Thomas Byrne. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:45)

 - Për nderë të 4 korrik 246 vjetori i Pavarsisë së SHBA zjarrfikësat e Prishtinës e pastrojnë platonë tek shtatorja e Presidentit Bill Clinton. (Sheshi Bill Clinton në Prishtinë, ora 9:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim delegacione nga shtetet e Finlandës dhe Irlandës, të kryesuara nga ministrja e Finlandës për Çështje Evropiane dhe Drejtimin e Pronësisë, znj.Tytti Tuppurainen dhe ministri i Shtetit për Çështjet Evropiane të Irlandës, Thomas Byrne. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:55

- Kryetarja e Dhomave të Specializuara Ekaterina Trendafilova do të mbajë takim me përfaqësues të shoqërisë civile në Gjilan, ku do të ndajë informacion rreth mandatit, punës dhe zhvillimeve aktuale në Dhomat e Specializuara të Kosovës si dhe do t’u përgjigjet pyetjeve të tyre. (Hotel  Astoria në Gjilan, ora 10:00)

- Shoqata 'Miqtë e Amerikës' e mbështetur nga FSK, Zjarrfikësat dhe Policia e Kosovës organzon aktivitetin e radhës tashmë tradicional për nderë të 4 korrik 246 vjetori i Pavarsisë së SHBA. (Të shtatorja e Presidentit Bill Clinton, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 13:00‪)
   
- UBT oganizon festivalin ndërkombëtar të dijes “Global UBT Fest 2022”, përmes së cilit në Kosovë po sjell profesionistë dhe ekspertë vendorë dhe ndërkombëtarë, duke organizuar samite, forume, gara, ligjërata tematike, vizita studimore, e ngjarje të ndryshme interesante për studentët dhe palët e tjera. (Parku Shkencor Inovativ të UBT-së në Lipjan, ora 18:00)