23 Shtator 2021

Çrregullimet ndërkombëtare të furnizimeve krijojnë mundësi për bashkëpunimin ekonomik Kosovë-Iowa

Prishtinë, 19 qershor - Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizoi një konferencë virtuale me organizatën e biznesit Greater Des Moines Partnership në shtetin amerikan të Iowas, përmes së cilës anëtarët e Odës Amerikane patën mundësinë të diskutojnë mbi mundësitë potenciale për bashkëpunim në mes të të dyja vendeve, si dhe mbi mënyrat se si ky shtet është ballafaquar me pandeminë COVID-19 në aspektin ekonomik.

Arian Zeka, drejtor ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane shprehi kënaqësinë për vazhdimin e bashkëpunimit në mes Kosovës dhe Iowas si shtete simotra edhe në këtë kohë pandemie.

“Pandemia COVID-19 ka pasur një ndikim shumë negativ në ekonominë dhe sektorin privat të vendit në përgjithësi, megjithatë kjo kohë mund edhe të krijojë mundësi të reja për investime amerikane ose të tjera të huaja nga ata investitorë që mund ta lënë Kinën dhe Azinë dhe të kërkojnë tregje që ofrojnë avantazhe të ngjashme”, tha Zeka.

Xhavit Gashi, këshilltari i jashtëm i Odës Amerikane theksoi se lidhjet në mes Kosovës dhe Iowas janë shumë të vlefshme, duke përmendur se Kosova mund të marrë një shembull të mirë nga shteti i Iowas i cili ka menaxhuar në mënyrë të shkëlqyeshme situatën me COVID-19.

Jay Byers, kryeshef ekzekutiv në organizatën e biznesit Greater Des Moines Partnership, përderisa theksoi ashpërsinë e ndikimeve që COVID-19 ka pasur në ekonominë e SHBA-së dhe zinxhirët e furnizimit, shtoi se kjo pandemi ka krijuar mundësi për reformim të ekonomisë.

“Pandemia ka vënë theks në trende të reja duke u mbështetur në avancime teknologjike, siç janë ato për punësim të decentralizuar dhe punë nga distanca”, tha Byers, duke shtuar më tej se së bashku me Konsullatën e Kosovës në Iowa kishin planifikuar një mision tregtar në Kosovë gjatë këtij viti, për të parë mundësitë për investime dhe bashkëpunim në mes të dy shteteve, derisa theksoi se janë në pritje të rikthimit në normalitet për ta zhvilluar të njëjtën.

Ryan Caroll, menaxher për tregti ndërkombëtare në Greater Des Moines Partnership deklaroi se pandemia COVID-19 ka bërë që shkalla e papunësisë në SHBA të arrijë nivelet e saj më të larta, në një kohë kur pothuajse po arrihej punësim i plotë.

Caroll theksoi se bizneset prodhuese në Iowa janë ballafaquar me probleme dhe ndërprerje të zinxhirëve të furnizimit që nga fillimi i shpërthimit të pandemisë në Kinë, duke shtuar se organizata Greater Des Moines Partnership ka implementuar plane të ndryshme strategjike në ndihmë të bizneseve gjatë kësaj kohe.

Për më tepër, Caroll potencoi se theks i veçantë i është dhënë edhe sistemit arsimor, ku janë krijuar programe të ndryshme për mësim nga shtëpia.

Sipas tij, kjo pandemi ka krijuar nevojë të theksuar për të investuar në procese virtuale, dhe për të riorganizuar në përgjithësi proceset e punës.

Artan Duraku, udhëheqës i Misionit Konsullor të Republikës së Kosovës në Iowa theksoi se idealisht ky muaj do të duhej të shënonte vizitën më të madhe të bizneseve të Iowas në Kosovë nga industri të llojllojshme, specifikisht nga bizneset që merren me energji të ripërtërishme, teknologji informative dhe kompanitë që mund të jenë të interesuara në industrinë kosovare të procesimit të drurit.

“Pandemia ka kufizuar mundësitë për investime duke konsideruar se të gjitha bizneset anembanë botës po ballafaqohen me probleme, e megjithatë Kosova duhet të kërkojë mundësi nga ky ndryshim global”, tha Duraku.

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 Shtator 2021 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 10:00)

- Kandidati për Kryetar të Prishtinës, Uran Ismaili do të vizitoj Kompaninë Pastrimi në Prishtinë ku do të mbaj edhe një Konferencë për media në hapësirën e kësaj kompanie. (Kompania Pastrimi në Emshir pas stacionit të autobusëve, ora 11:30)

- Partia Socialdemokrate do të dorëzoj kallëzim penal në Prokurori. (Ndërtesa e Prokurorisë në lagjen Veternik, ora 13:00)

- Forumi i Gruas së Nismës Socialdemokrate në Malishevë mban takim elektoral, ku i pranishëm do të jetë kryetari Nismës, Fatmir Limaj dhe kandidati për kryetar të Komunës së Malishevës, Ekrem Kastrati. (Ambienti i jashtëm i shkollës fillore “Ibrahim Mazreku” në Malishevë, ora 14:00)

- Dhomat e Specializuara të Kosovës organizojnë informimin javore  në të cilin do  të  japin  një  informacion  të  përditësuar  mbi zhvillimet  e  fundit  lidhur  me  procedurat  gjyqësore  dhe  veprimtaritë  e  tjera  publike  të  gjykatës. (Online, ora 14:30)

- Forumi për Lidership dhe Diplomaci organizon ngjarjen lansuese të projektit: Promovimi i Zhvillimit Ekonomik Rajonal përmes Akademisë se Ndërmarrësisë. (Hotel Sirius, ora 16:00)

- Mbahet ceremonia e  hapjes së Kongresit te Parë Klinik të Kolegjit te Kirurgëve të Kosovës organizuar në bashkëpunim me Odën e Mjekëve të Kosovës. (Hotel Emerald, ora 17:00)