27 Janar 2023

Çmimet e konsumit në Eurozone parashikohet të rriten me 1,6 për qind

Bruksel, 30 prill - Çmimet e konsumit në zonën e euros parashikohet të rriten në prill me 1,6 për qind më shumë se i njëjti muaj i vitit të kaluar dhe nga 1,3 për qind në mars, njoftoi zyra e statistikave e bllokut.

Ndër përbërësit kryesorë të inflacionit në zonën e euros, energjia pritet të ketë pasur normën më të lartë vjetore në prill me 10,3 për qind, krahasuar me 4,3 për qind në mars, sipas vlerësimit aktual të Eurostatit.

Pasuan shërbimet me 0,9 për qind, ushqimi, alkooli dhe duhani me 0,7 për qind, dhe mallrat industriale jo-energjetike me 0,5 për qind.

Në prill, niveli më i lartë i indekseve të harmonizuara të çmimeve të konsumit (IHÇK) u regjistrua nga Malta (2,9 për qind), ndërsa Luksemburgu e kishte më të ultën me 0 për qind.

Eurozona përfaqëson vendet anëtare që përdorin euron si monedhën e tyre të vetme.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)