27 Janar 2023

Çmimet botërore të ushqimit më lartat që nga vitit 2014

Romë, 9 prill - Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) ka njoftuar se si rezultat i rritjes 10-mujore, në mars çmimet botërore të ushqimit arritën mesataren e tyre më të lartë mujore që nga qershori i vitit 2014.

Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të FAO-s ishte mesatarisht 118.5 pikë në mars, me 2.4 pikë ose 2.1 për qind nga një muaj më parë, i udhëhequr nga fitime të mëdha të nën-indekseve të vajit bimorë, mishit dhe qumështit ndërsa ato të drithërave dhe sheqerit shënuan rënie.

Kjo shifër është një indeks i ponderuar nga tregtia që ndjek çmimet e tregut ndërkombëtar të pesë grupeve kryesore të produkteve ushqimore.

Indeksi i çmimit të vajit bimorë u rrit 8 për qind ndër muaj për të arritur kulmin gati 10-vjeçar në mars ndërsa çmimet e vajit të sojës filluan të rriten ndjeshëm për shkak të perspektivave të kërkesës së madhe nga sektori i biodizelit.

Indeksi i Çmimeve të Qumështit FAO u rrit 3.9 për qind nga muaji i kaluar, ku çmimet e gjalpit u rritën në një mënyrë nga furnizimet e shtrënguara në Evropë të shoqëruara me rritjen e kërkesës në pritje të rimëkëmbjes së sektorit të shërbimit ushqimor.

Muajin e kaluar, indeksi i çmimit të mishit u rrit 2.3 për qind nga shkurti, me importet nga Kina dhe rritjes së shitjeve të brendshme në Evropë.

Indeksi i Çmimeve të Drithërave FAO ra me 1.8 për qind në bazë mujore në mars, por ende qëndron në 26.5 për qind më i lartë se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar, thuhet më tej.

Akoma më shumë se 30 për qind për qind mbi nivelin e tij të mëparshëm, indeksi i çmimit të sheqerit ra me 4.0 për qind gjatë të njëjtës periudhë, i shkaktuar nga perspektivat e eksporteve të mëdha nga India.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)