01 Gusht 2021

BE regjistron rritje të nivelit vjetor të inflacionit në korrik

Bruksel, 19 gusht - Çmimet e konsumatorit në Bashkimin Evropian (BE) u rritën 0.9 për qind nga viti në vit në korrik, njoftoi zyra e statistikave të bllokut.

Eurostat njoftoi se niveli vjetor i inflacionit të bllokut 27-anëtarësh muajin e kaluar ishte rritur nga 0.8 për qind në qershor. Shifra ishte 1.4 për qind në korrik të vitit të kaluar.

Krahasuar me një muaj më parë, inflacioni vjetor shënoi rënie në 10 shtete anëtare, mbeti i qëndrueshëm në tre dhe u rrit në 14 shtete të tjera.

Greqia shënoi nivelin më të ulët vjetor të inflacionit me minus 2.1 për qind në qershor. Kjo u pasua nga Administrata Greke Qipriote e Qipros Jugore (-2 për qind) dhe Estonia (-1.3 për qind).

"Normat më të larta vjetore u regjistruan në Hungari (3.9 për qind), Poloni (3.7 për qind) dhe Çeki (3.6 për qind)", theksoi Eurostat.

Ndërkohë, niveli i inflacionit të eurozonës ishte 0.4 për qind muajin e kaluar, nga 0.3 për qind në qershor.

Zona e euros apo eurozona (ZE19) përfaqëson vendet anëtare që përdorin monedhën e vetme - euro, ndërsa BE27 përfshin të gjitha vendet anëtare të bllokut.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Gusht 2021

- Nën organizimin e Presidentes së Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani mbahet ceremonia e dorëzimit të medaljes post-mortem për Beau Biden më ç'rast me një fjalë rasti do t’iu drejtohet Presidentja Osmani, gjithashtu përmes një video-mesazhi edhe Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, si dhe me një fjalë rasti ambasadori i Shteteve të Bashkuara në Kosovë Philip S. Kosnett. (Oborri në hyrje të objektit të Kuvendit ora 18:30 - Mediat duhet të jenë të pranishme në Presidencë, ora 17:45)