27 Janar 2023

Amazon shënon rritje të shitjeve prej 100 miliardë dollarë

New York, 3 shkurt - Kompania amerikane e tregtisë elektronike, Amazon shënoi rritje të shitjeve prej 100 miliardë dollarë në tremujorin e katërt të vitit 2020, për herë të parë në historinë e kompanisë.

Kompania njoftoi se shitjet e saj neto u rritën me 43.7 për qind në 125.6 miliardë dollarë në tremujorin e katërt të vitit 2020, krahasuar me 87.4 miliardë dollarë të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, kryesisht për shkak të rritjes së blerjeve në internet gjatë sezonit të pandemisë dhe festave.

Shitjet neto për vitin e plotë të 2020 u rritën me 37.6 për qind në 386 miliardë dollarë, nga 280.5 miliardë dollarë në vitin 2019.

Të ardhurat neto u rritën me 118 për qind në 7.2 miliardë dollarë në periudhën tetor-dhjetor të vitit të kaluar, të ardhurat totale arritën në 21.3 miliardë dollarë në vitin e plotë 2020, nga 11.6 miliardë dollarë në 2019, me një fitim prej 83.6 për qind.

Miliona njerëz në SHBA dhe në të gjithë botën u janë kthyer blerjeve në internet që nga marsi i vitit të kaluar pasi masat e karantinës dhe të qëndrimit në shtëpi detyruan mbylljen e dyqaneve me pakicë, por favorizuan tregjet në internet.

Amazon tha se vlerëson se shitjet neto të jenë midis 100 dhe 106 miliardë dollarë në tremujorin e parë të këtij viti, e cila do të shënonte një rritje midis 33-40 për qind krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2020.

Shefi ekzekutiv i Amazon-it, Jeff Bezos, personi i dytë më i pasur në botë, njoftoi të martën se do të tërhiqet nga pozicioni i tij dhe do të kalojë në postin e kryetarit ekzekutiv të Bordit të Amazon-it për të "pasur kohë dhe energji" në projekte të tjera.

Çmimi i aksioneve të Amazon-it u mbyll të martën me një fitim prej 1.1 për qind duke i dhënë kompanisë së tregtisë elektronike një vlerë tregu prej rreth 1.7 trilionë dollarë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)