05 Dhjetor 2021

Vazhdojnë aplikimet për garën e Aviacionit, Hapësirës dhe Teknologjisë

Prishtinë, 21 janar - TEKNOFEST 2021, Festivali më i madh i Aviacioni, Hapësira dhe Teknologjia në Turqi e cila veprimtarinë e saj për herë të parë ka filluar në janar të vitit 2017 vetëm për tre vjet ka arritur të jetë aktiviteti më i mirë i aviacionit dhe teknologjisë jo vetëm në Turqi, por edhe në botë.

TEKNOFEST e cila këto 3 vite te fundit organizohet nën patronatin e Ministrisë së Industrisë dhe Teknologjisë së Republikës së Turqisë nga Fondacioni T3, (T3 Vakfı)

Sikurse në vitet e kaluara edhe sivjet ky festival përgatitet të pranoj projekte dhe nga vendet të ndryshme të botës duke përshirë edhe Kosovën.

Festivali i cili do te mbahet ndërmjet datave 21-26 Shtator 2021 në Stamboll, ka filluar te pranoj aplikimet online.

Afati i  fundit aplikimit për Garat e Teknologjisë është 28 shkurt 2021, në të cilën janë  përfshirë shumë fusha të ndryshme nga Inteligjenca Artificiale deri te Makina Fluturuese, nga Sistemet Autonome deri tek Teknologjitë Hapësinore me çmime më shumë se 5 milion TRY.

Ndryshe, Garat përbëhen prej 35 kategori nga aviacioni në automobil, nga AI deri tek simulimet, dhe nga Automjetet Autonome Nënujore deri tek Automjetet Ajrore pa pilot dhe më shumë.

Garat që do të zhvillohen në fushën e TEKNOFEST 202100 janë si më poshtë:
Garat për Ekipet e Nivelit të Shkollës Fillore:
Teknologjia për Garëne Njerëzimit
Garat e Teknologjive Arsimore
Garat e Transportit Smart
Kupa Botërore e Dronit
Hack Zeugma
Garat për ekipet e nivelit të shkollës së mesme:
Teknologjia për Garëne Njerëzimit
Garat e Teknologjive Arsimore
Garat e Transportit Smart
Kupa Botërore e Dronit
Hack Zeugma
Garat për Projektimin e Fluturimit të Makinës
Garat për ekipet e nivelit të shkollës së mesme:
Teknologjia për Garëne Njerëzimit
Garat e Teknologjive Arsimore
Garat e Mjedisi dhe Teknologjitë e Energjisë
Garat e Transportit Smart
Garat për Projektimin e Helikopterëve
Garat për Projektimin e Fluturimit të Makinës
Garat e Sistemeve nënujore pa pilot
Garat raketash
Garat e Robotikës
Garat e Robotaxi (Automjeteve Autonome në shkallë të plotë)
Garat e Teknologjive Bujqësore
Garat e Inovacionit të Bioteknologjisë
Kupa Botërore e Dronit
Hack Zeugma
Garat për Ekipet e nivelit të arsimit universitar dhe pasuniversitar:
Teknologjia për Garëne Njerëzimit
Garat e Teknologjive Arsimore
Garat e Mjedisi dhe Teknologjitë e Energjisë
Garat e Transportit Smart
Garat për Projektimin e Helikopterëve
Garat për Projektimin e Fluturimit të Makinës
Garat e Sistemeve nënujore pa pilot
Garat raketash
Garat e Robotaxi (Automjeteve Autonome në shkallë të plotë)
Garat e Teknologjive Bujqësore
Garat e Inovacionit të Bioteknologjisë
Kupa Botërore e Dronit
Garat e Sfidës së Efikasitetit
Garat e Automjeteve Ajrore pa pilot
Garat e Modelit Satelitor
Garat Simulimi për UAV Swarm
Garat e projektimit të motorëve jet
Hackhaton Udhëtimi
Garat e Projekteve Kërkimore të Studentëve Universitar
Teknologjia për Garëne Njerëzimit
Garat e Mjedisi dhe Teknologjitë e Energjisë
Garat për Projektimin e Fluturimit të Makinës
Garat e Teknologjive Arsimore
Garat e Transportit Smart
Kupa Botërore e Dronit
Hack Zeugma
Garat e Teknologjive Bujqësore
Garat e Robotaxi (Automjeteve Autonome në shkallë të plotë)
Fituesit do të shpërblehen me çmimin përfundimtar mbi 5 milion TL në total.

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 dhjetor 2021

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Zyra e UNICEF-it shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarizmit me moton “Volunteer Now For Our Common Future”. (Galeria Kombëtare të Kosovës, ora 11:30)

- Qendra për Art dhe Komunitet Artpolis organizon protestën me moton “Boll Ma - Asnjë grua e vajzë më pak, asnjë vdekje më shumë”, kundër dhunës dhe vrasjeve të vajzave dhe grave, dhe mungesës së përgjigjes së duhur institucionale. (Plateja e sheshit “Zahir Pajaziti”, ora 12:00)