27 Janar 2023

Scandinavian Airlines paraqet kërkesë për mbrojtje nga falimentimi në SHBA

Washington, 5 korrik - Scandinavian Airlines (SAS) njoftoi se ka paraqitur kërkesë për mbrojtje nga falimentimi në SHBA për të përballuar barrën e borxhit, duke theksuar grevën e pilotëve si arsye për ndikimin negativ në likuiditetin dhe gjendjen financiare të kompanisë.

Pilotët e SAS hynë në grevë pasi nuk arritën marrëveshje për pagat dhe kushtet e punës, gjë që vlerësohet të rezultojë në anulimin e afërsisht gjysmës së të gjitha fluturimeve të planifikuara të SAS, nga e cila pritet të preken rreth 30 mijë pasagjerë në ditë.

Përmes një deklarate kompania thekson se do të vazhdojë t'u shërbejë klientëve të saj gjatë procesit të falimentimit, megjithatë greva e sindikatës së pilotëve do të ketë ndikim në fluturimet e planifikuara.

"E rëndësishme është, se ne presim të kemi likuiditet të mjaftueshëm për të mbështetur biznesin tonë dhe për të përmbushur detyrimet tona në një afat të shkurtër. Përveç 44 milionë dollarë në para të gatshme që nga 30 qershori 2022, ne kemi ecur mirë në diskutime për të marrë financim shtesë", thuhet në deklaratë.

"Për të vazhduar me zbatimin e elementeve kyçe të planit, SAS dhe disa nga filialet e saj kanë depozituar vullnetarisht kërkesë për kapitullin 11 në SHBA, një proces ligjor për ristrukturimin financiar, e cila kryhet nën mbikëqyrjen e gjykatës federale të SHBA-së", thuhet në njoftim.

Kryetari i Bordit të SAS, Carsten Dilling, deklaroi: "Në kuadër të këtij procesi, SAS është përgatitur gjithashtu për opsionin për të përdorur procedurat e ristrukturimit të gjykatës për të adresuar gjendjen financiare të Kompanisë".

Greva e vazhdueshme paraqet sfida shtesë për aftësinë e kompanisë që të ketë sukses me transformimin, nënvizoi Dilling.

"Ne kemi besim se veprimet që po ndërmarrim do të forcojnë aftësinë e SAS duke përfituar nga mundësitë e rëndësishme që janë para nesh, ndërsa industria vazhdon të rikuperohet nga pandemia", shtoi ai.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)