31 Korrik 2021

Kuvendi miraton ndryshimet për heqjen e homologimit

Prishtinë, 17 qershor - Kuvendi i Republikës së Kosovës ka votuar në parim për heqjen e homologimit për veturat që importohen nga Bashkimi Evropian, Zvicra dhe Norvegjia.

Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve Hekuran Murati, ka thënë të enjten përmes një postimi në rrjetin social Facebook se brenda ditësh pritet që projektligji të votohet edhe në leximin e dytë dhe më pas të hyjnë në fuqi ndryshimet në Ligjin për automjete.

“Më në fund, po hiqet kjo barrë e panevojshme për qytetarët”, ka thënë mes tjerash Murati.

Ushtruesja e detyrës së shefes së Grupit Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Mimoza Kusari-Lila ka thënë se projektligji për automjete ku përfshihet homologimi ka ardhur për herë të dytë pas mosmbështetjes në legjislaturën e kaluar.

Ajo ka thënë se me plotësim-ndryshimin e projektligjit do të sigurohet që do të hiqet kjo padrejtësi e homologimit me mbi një dekadë.

“Do të ketë adresime tjera në shqyrtimin tjetër në mënyrë që të sigurohemi që grupet parlamentare do të shtojnë çështjet e tyre në projektligj. Projektligji është i thjeshtë, ka katër nene është miratuar unanimisht në Komision dhe i ftojmë të gjitha grupet parlamentare të votojnë sot pro tij edhe në seancë ashtu siç kanë votuar në Komision”, ka thënë ajo.

Deputetja Fitore Pacolli ka thënë se Komisioni për Infrastrukturë e ka shqyrtuar në parim projektligjin dhe ka vlerësuar se i plotëson kushtet e parapara dhe i rekomandon Kuvendit ta votojë në parim.

Sipas saj Ministria e Infrastrukturës shumë shpejtë do ta sjellë në kuvend ligjin e ri për automjete dhe i ftoj të gjithë deputetët të kontribuojnë në të.

Deputeti Besian Mustafa nga LDK-ja ka thënë se e ka përkrahur iniciativën për plotësim ndryshimin e këtij ligji edhe në legjislaturën e kaluar. Dhe, do ra

Deputeti i PDK-së, Mërgim Lushtaku ka thënë se duhet të presin ministrinë dhe të bëjnë në tërësi plotësim ndryshimin e këtij ligji sepse kështu, sipas tij po mbetet i mangët.

Ndërkaq Besnik Tahiri nga AAK-ja e ka mbështetur duke shtuar se do të kontribuojnë që ligji të jetë sa më i favorshëm për qytetarët.

Nëse ndryshimet miratohen edhe në leximin e dytë, qytetarët të cilët dërgojnë vetura në Kosovë përmes procedurave të rregullta doganore, nuk do të kenë nevojë për pagesë shtesë për homologim.

Homologimi është procedurë me të cilën vërtetohet përputhshmëria apo përshtatshmëria e pjesëve të veçanta të automjetit si tërësi, bazuar në kriteret, të cilat parashtrohen nga organet kompetente.

Vetëm vitin e kaluar, sipas Doganës së Kosovës, janë importuar mbi 22 mijë vetura në Kosovë.

Nga to, mbi 19 mijë vetura kanë qenë të përdorura dhe mbi 3,000 të reja.

Sipas llogaritjeve, i bie se mbi 2.7 milionë euro është paguar për homologim.

Në vitin 2019, në Kosovë kanë hyrë mbi 26 mijë vetura.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Gusht 2021

- Nën organizimin e Presidentes së Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani mbahet ceremonia e dorëzimit të medaljes post-mortem për Beau Biden më ç'rast me një fjalë rasti do t’iu drejtohet Presidentja Osmani, gjithashtu përmes një video-mesazhi edhe Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, si dhe me një fjalë rasti ambasadori i Shteteve të Bashkuara në Kosovë Philip S. Kosnett. (Oborri në hyrje të objektit të Kuvendit ora 18:30 - Mediat duhet të jenë të pranishme në Presidencë, ora 17:45)