05 Dhjetor 2021

Kosova po futet në hartën e investitorëve të huaj

Prishtinë, 11 janar - Ministri i Infrastrukturës, Arban Abrashi, bashkë me drejtorin e Komunitetit të Transportit, Matej Zakonjsek, Zëvendësdrejtorin e Përgjithshëm të Komisionit Evropian, Matthew Baldwin, shefin e Zyrës së BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog dhe drejtorin e zyrës së Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), Neil Taylor, hapën sot një punëtori kushtuar Planeve të Veprimit të Komunitetit të Transportit.

Pas sesionit të hapjes në Prishtinë, palët e interesuara rajonale u përfshinë në diskutime online se si të fillohet implementimi i Planeve të Veprimit në Kosovë.

Ministri Abrashi deklaroi se Planet e Veprimit u miratuan nga të gjithë partnerët rajonalë në Këshillin Ministror në Tetor 2020. "Për Republikën e Kosovës është shumë e rëndësishme që po kompletohet infrastruktura rrugore dhe hekurudhore, duke bërë kështu që vendi ynë të futet në hartën e investitorëve potencial duke kontribuar në zhvillimin ekonomik, por edhe qarkullimin e mallrave”, tha Abrashi.

Ndërsa Zakonjsek tha se katër Planet e Veprimit për Rrugën, Lehtësimin e Transportit, Hekurudhën dhe Sigurinë Rrugore janë një manual udhëzues për të gjitha hapat dhe piketat e rëndësishme për të arritur qëllime konkrete.

“Rrugë më të sigurta; koha e reduktuar e pritjes në pikat kufitare; hekurudhë e besueshme dhe moderne; dhe rrugët e së ardhmes me elementë të integruar jeshilë dhe dixhitalë. Gjatë vizitës zyrtare të sotme në Kosovë, ne gjithashtu do të bëjmë ndalesa në auto-udhët e Kosovës  për të nxjerrë në pah rëndësinë e kontrolleve anësore të rrugës për sigurinë e përgjithshme të trafikut dhe në hekurudha, ku hekurudha moderne po rindërtohet falë financimit të BE-së", tha Zakonjsek.

Ai shtoi se Planet e Veprimit të Komunitetit të Transportit janë në përputhje me Planin Ekonomik dhe të Investimeve të Komisionit Evropian për Ballkanin Perëndimor, i cili parashikon investime të BE-së në projektet e transportit dhe lidhjes që do të kontribuojnë në integrimin e mëtejshëm në rajon dhe lidhje më të mira me BE-në.

Gjatë kësaj punëtorë, u zhvillua edhe një vizitë në Hekurudhat e Kosovës, bashkë me kryeministrin, Avdullah Hoti, ku po zhvillohen punimet në modernizimin e hekurudhës 10, nga Hani i Elezit deri në Fushë-Kosovë, që është pjesa e parë e rehabilitimit.

Ky investim parasheh modernizimin e hekurudhës deri në Leshak të Mitrovicës, ku vlera e projektit kalon shifrën e 210 milionë eurove.

Ministri Abrashi tha se faza e dytë e rehabilitimin të hekurudhës fillon këtë vit dhe fazë e tretë deri në kufi me Serbinë.

“Investimet që po i bënë Qeveria e Kosovës po e  kthejmë Kosovën në udhëkryq të transportit të mallrave dhe njerëzve dhe në hartën e investimeve të huaja”, tha Abrashi. 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 dhjetor 2021

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Zyra e UNICEF-it shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarizmit me moton “Volunteer Now For Our Common Future”. (Galeria Kombëtare të Kosovës, ora 11:30)

- Qendra për Art dhe Komunitet Artpolis organizon protestën me moton “Boll Ma - Asnjë grua e vajzë më pak, asnjë vdekje më shumë”, kundër dhunës dhe vrasjeve të vajzave dhe grave, dhe mungesës së përgjigjes së duhur institucionale. (Plateja e sheshit “Zahir Pajaziti”, ora 12:00)