04 Tetor 2022

Hakerat vjedhin miliona dollar me kredite karboni

Berlin, 12 shkurt - Vjedhja e numrave të kartave të kreditit është diçka e së shkuarës. Hakerat e sotëm e dinë se mund të fitohen shumë para me vjedhjen e certifikatave të emetimeve të karbonin.

Kjo është pikërisht ajo që ndodhi javën e shkuar kur hakerat arritën hyrje të paautorizuar në llogari online ku kompanitë mbajnë kreditet e tyre të karbonit, sipas gazetës gjermane Der Spiegel.

Hakerat publikuan një site “peshkimi” ndaj shumë punëtorëve të kompanive në Evropë, në Zelandën e Re dhe Japoni, që shtirej sikur ishte komunikim i Autoritetit Gjerman të Tregtimit të Emetimeve. Punonjësve iu tha se kompanitë e tyre duhet të ri-regjistronin llogaritë e tyre me Autoritetin ku regjistrohen shkëmbimet e krediteve të karbonit.

Kur punonjësit vendosën kredencialet e tyre në këtë uebfaqe karrem, të cituar në email-in që u ishte dërguar, hakerat mundën të vidhnin kredencialet për të aksesuar llogaritë që këto kompani kishin pranë Autoritetit të Tregtimit, dhe transferuan kreditin e tyre të karbonit tek dy llogari të tjera të kontrolluara prej tyre.

Nën ligjet e mbrojtjes së mjedisit kompanitë kanë një kufi të emetimit të gazrave serrë. Kompanitë që e kalojnë kufirin mund të blejnë të ashtuquajturat “kredite karboni” nga kompani që prodhojnë më pak gazra serrë se limiti dhe që i shesin këto kredite.

Kjo skemë ka krijuar një treg to fortë të tregtimit të krediteve. Më shumë se 8 milionë ton emetime CO2 me vlerën 130 miliard dollar janë tregtuar vitin e shkuar në Evropë.

Sipas BBC, vlerësohet se hakerat kanë vjedhur 250,000 kredite karboni nga 6 kompani që vlejnë më shumë se 4 milionë $. Të paktën 7 firma gjermane nga 2,000 të tilla janë shënjestruar në skemën e “peshkimit” dhe e hëngrën karremin. Një nga këto firma të paidentifikuara raportohet të ketë humbur 2.1 milionë $ në këtë mashtrim.

Kreditet janë shitur me një shumë që nuk është zbuluar. Blerësit, të cilët me shumë gjasa besonin se shkëmbimet ishin të ligjshme nuk janë bërë të ditur.

Autoriteti Gjerman për Tregtimin e Emetimeve ka pezulluar aksesin në bankën e tyre të të dhënave për një javë ndërsa kryhet një hetim rreth çështjes.

Mashtrimi është shembulli i fundit i piratimeve që i kryen kontrollimit të mjedisit. Një vit më parë, hakerat depërtuan në kuotat qeveritare braziliane për përdorimin e produkteve pyjore, duke lejuar shfrytëzimin e jashtëligjshëm të mëse 600.000 metër kub lëndë drusore.

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 tetor 2022

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë takohet me delegacionin e administratës së Parlamentit të Republikës së Austrisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 8:30)

- Misioni i Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë organizon ceremoninë zyrtare të nënshkrimit të Memorandumit të Mirëkuptimit ndërmjet komunave të rajonit, Prishtinës, Obiliqit, Lipjanit, Podujevës dhe Fushë Kosovës dhe Qendrës për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve në Prishtinë. (Hotel Amazona, ora 10:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga analiza e procedurave të prokurimit publik lidhur me shpenzimet publike të realizuara nga Ministria e Shëndetësisë dhe Shërbimi Spitalor Klinik Universitar gjatë periudhës 2020 – 2022. (Restorant Boho, ora 10:00)  

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e Auditorit të Përgjithshëm për Raportn Vjetor Financiar të Buxhetit të Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Në kuadër të aktiviteteve kulturore artistike brenda institucioneve korrektuese, nesër në Qendrën Korrektuese për Femra në Lipjan, do të shfaqet Filmi “ Sffaragette”. (Qendra Korrektuese për Femra Lipjan, ora 11:00)

- Me rastin e 4 Tetorit, “Ditës Botërore për Mbrojtjen e Kafshëve”,  Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës në bashkë organizim me Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë, OJQ-në Fondacioni për Mbrojtjen e të Drejtave të Kafshëve si dhe Fondacioni për mbrojtjen e kafshëve Vier Pfoten Kosova do të shënojmë këtë ditë në Pyllin e Arinjve Prishtina. (Fshati Mramor, afër liqenit të Badovcit, ora 11:00)
 
- Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare në Rahovec, përgjatë gjithë muajit tetor, si muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit, çdo ditë pune ofron shërbimin e mamografisë falas për të gjithë. (Rahovec, ora 11:00)

- Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati së bashku me Ministren e Financave dhe Ekonomisë të Shqipërisë, Delina Ibrahimaj, Drejtorin e Përgjithshëm të Doganave të Kosovës Agron Llugaliu dhe Doganës së Shqipërisë Genti Gazheli do të inspektojnë punët në hapësirat e përbashkëta të Portit të Durrësit. (Porti i Durrësit, ora 12:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton në parim i Projektligjit për Sigurinë e përgjithshme të produkteve si dhe formon grupin e punës për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për komunikimet elektronike. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 12:00)