20 Tetor 2021

Gjilani bëhet komuna e parë që i vë bazat e një qyteti të mençur dhe ekologjik

Gjilan, 11 tetor - Lutfi Haziri, kryetar i Komunës, ka pranuar sot nga ekipi i Universitetit për Biznes dhe Teknologji (UBT) në Prishtinë strategjinë e qytetit të mençur dhe ekologjik për Gjilanin, që është komuna e parë në Kosovë e cila po nis me këtë projekt, sipas një vizioni të ndërtuar bashkë me ekipin e këtij Universiteti, bazuar në parimet dhe përvojat më të mira të qyteteve e shteteve respektive dhe universiteteve partnere të UBT.

Haziri u shpreh jashtëzakonisht i kënaqur me këtë projekt, që përbën një vizon të qartë për një qytet të mençur dhe ekologjik.       

“Jam jashtëzakonisht i kënaqur që sot i kemi vënë bazat e një qytetit të mençur dhe ekologjik, pasi gjatë ditës pranuar strategjinë e harmonizuar nga ekipet e Komunës së Gjilanit dhe ata të Universitetit për Biznes dhe Teknologji. Këtë strategji do ta zhvillojmë dhe do të jemi të parët në ndërtimin e vizionit për një qytet të mençur dhe ekologjik, i cili i jep benifite të drejtpërdrejta jo vetëm zhvillimit të komunës, por edhe jetës ekonomike në Gjilan”, tha Haziri.

“Në këtë dokument janë janë inkorporuar e-leja, arkiva, digjitalizimi i bibliotekës, menaxhimi i mençur i rrjetit të ujësjellësit, mbulimi me WF në pjesën më të madhe të qytetit, pastaj gjendja kadastrale e shërbime të tjera urbanistike, zonat e gjelbra në hapësirën urbane si dhe projekte të tjera. Falënderoj UBT-në për bashkëpunimin e shkëlqyer në këtë dhe disa programe të tjera”, ka thënë kryetari Haziri.

Për më tepër, kryetari Haziri tha se, duke qenë komuna e parë në Kosovë, Gjilani po i vë bazat e ndërtimit të një qyteti të mençur dhe ekologjik.   

Ndërkaq, Dr. Sc. Tomor Çela, udhëheqës i strategjisë, ka thënë se në këtë fazë janë identifikuar disa projekte të cilat e ndihmojnë zhvillimin e komunës, e ndihmojnë atë në realizimin e projekteve dhe që Gjilanin e bëjnë ndër komunat e para partnere ose të ngjashme me qytetet më të zhvilluara të vendeve të Evropës, në veçanti të Evropës Perëndimore.

Sipas tij, në këtë dokument janë janë inkorporuar e-leja, arkiva, digjitalizimi i bibliotekës, menaxhimi i mençur i rrjetit të ujësjellësit, mbulimi me ËF në pjesën më të madhe të qytetit, pastaj gjendja kadastrale e shërbime të tjera urbanistike. zonat e gjelbra në hapësirën urbane si dhe projekte të tjera.

Ai e cilësoi këtë një zgjidhje të mençur të administratës komunale të Gjilanit, për të avancuar shërbimet për qytetarët dhe për të qenë sa më afër qytetarëve.

Ndërkaq, Msc Shqiprim Ahmeti, drejtor i Institutit për Studime Urbane në UBT, ka thënë se të gjitha objektivat strategjike dhe projektet konkrete janë në funksion dhe shërbim të vizionit për Gjilanin qytet të mençur dhe ekologjik.

“Në fazën e ardhshme do të digjitalizohen edhe pjesa e mbetur e shërbimeve të komunës si dhe do të digjitalizohet edhe shërbimi i transportit”, ka thënë ai.   

Nga pjesa e Komunës së Gjilanit, në këtë projekt janë të angazhuar drejtorët komunalë të dikastereve përkatëse dhe koordinatori i ekipit komunal, Leutrim Bllaca.

Bekim Bajrami, drejtor për Urbanizëm ka nënvizuar se një prej moduleve të këtij projekti, është edhe leja elektronike, e cila do të fillojë së zbatuari shumë shpejt, pastaj gjendja kadastrale dhe shërbime të tjera urbanistike. Aplikacioni për leje ndërtimore, tashme është i gatshëm për përdorim online dhe mund të shfrytëzohet nga qytetarët.

Kurse Valbona Tahiri, drejtoreshë për Zhvillim Ekonomik, tha se sa i përket digjitalizimit, kjo strategji e çon komunën e Gjilanit një hap përpara në ofrimin e shërbimeve dhe informatave për qytetarë, që janë të domosdoshme, sidomos në këtë kohë pandemie.            

Ndryshe, Komuna e Gjilanit është anëtare e Rrjetit ndërkombëtar të qyteteve, Strong Cities Netëork, e themeluar nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, e organizatës ndërkombëtare “Mayors for Peace”, me seli në Hiroshima të Japonisë, e bordit të Agjencionit Evropian për Zhvillim të Demokracisë Lokale (ALDA) me seli në Bruksel, sikurse edhe e Unionit të Autoriteteve Lokale me seli në Izrael.


      

 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Tetor 2021  - Kryeministri Albin Kurti dhe ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli, vizitojnë ndërmarrjen “Trepça”. (Zyra e menaxhmentit të “Trepçës”, Parku Industrial, ora 8:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Raportin Vjetor Financiar te Bankës Qendrore, Fondit të Kursimeve Pensionale, raportin e Qeverisë për Buxhetin e së Kosovës dhe Agjencisë për Krahasim dhe Verifikim të Pronës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e dhjetë e Komiteti për Politik dhe Financa e Komunës së Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 10:00)

- Lëvizja FOL vazhdon serinë e debateve FOL Hapur me Ministren e Ekonomisë Artane Rizvanolli. (Hotel Opera në Prishtinë, ora 11:00)

- Rektori i Universitetit të Prishtinës Naser Sahiti dhe Dimitrija Sekovski, përfaqësues i SKAT Consulting nënshkruajnë marrëveshje bashkëpunimi për implementimin e programit studimor Master në Menaxhimin e Integruar të Resurseve Ujore në Kosovë. (Rektorati i UP-së, ora 11:00)

- Koalicioni ad-hoc i organizatave të shoqërisë civile dhe aktivistëve mjedisor ju ftojnë në konferencën për media, ku do të njoftoheni me zhvillimet e fundit që ndërlidhen me paditë për shpifje të ushtruara kundër aktivistëve Shpresa Loshajt dhe Adriatik Gacaferi, nga kompania Kelkos si dhe operimet e kësaj kompanie në Deçan. (Para objektit të Qeverisë ish-Rilinjda, ora 13:00)

- Baleti Kombëtar i Kosovës mban konferencë për medie me rastin e Premierës së shfaqjes “Tanzminiaturen” & “Tangata” me koreografi nga Ricardo Fernando.  (Teatri Kombëtar i Kosovës, ora 13:00)