07 Dhjetor 2021

Thaçi shkarkon Zehadin Gashi dhe Qaush Kabashin

Prishtinë, 7 prill - Kryeministri i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, duke u mbështetur në kompetencat e tij sipas Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe ligjeve përkatëse, ka vendosur që të suspendojë nga detyra e Kryeshefit Ekzekutiv të Agjencisë së Kosovës për Produkte Medicinale, Zehadin Gashi.

Vendimi për suspendimin e Gashi është marrë pas vlerësimit të përgjithshme se ai ka treguar performansë të ultë në përmbushjen e obligimeve të tij dhe bazohet ne provat materiale të ofruara në Zyrën e Kryeministrit, të cilat ndërlidhen me raportin e auditimit për banderolat dhe mënyrën e tenderimit si dhe vërejtjet e njëpasnjëshme nga Ministria e Shëndetësisë

Vërejtjet ndaj Gashi ndërlidhen edhe me moszbatimin e vendimeve te Këshillit të Pavarur Mbikëqyrës të Kosovës (KPMK), shkeljen e Ligjit për Buxhetin me rastin e pagesave për Komisionin e Kosovës për Vlerësimin e Produkteve dhe Pajisjeve Medicinale (KKVPM) në kundërshtim me nenin 80, shkeljen e Rregullores Nr. 2001/36, largimin e punëtorëve pa respektuar procedurat ligjore, si dhe dhënien e lejeve të veçanta ne bazë të nenit 35 të Ligjit Nr. 2003/26, pa i përfillur procedurat e parapara me këtë nen.

Gjithashtu, Kryeministri Thaçi ka vendosur që të mos i vazhdohet kontrata Kryeshefit Ekzekutiv të Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë. Qaush Kabashi. Vendimi është marrë pas konstatimit se gjatë ushtrimit të funksionit të tij, z. Kabashi nuk ka treguar perfomansën e duhur në menaxhim dhe në rezultate në punë.

Gjatë udhëheqjes së Kabashi janë evidentuar shkelje të vazhdueshme të rënda të cilat janë evidentuar edhe në  raportet e Auditorit të Përgjithshëm të Kosovës. Po ashtu, ka pasur ankesa të shumta për cilësinë e dobët të kontrollit të ushqimit që konsumojnë qytetarët e Kosovës, si dhe është vlerësuar se ka pasur menaxhim të dobët të stafit dhe mosrespektim të procedurave të duhura të shërbimit civil dhe prokurimit.

Vendimet e Kryeministrit Thaçi merren në funksion të përmirësimit të performansës së këtyre dy agjencive që ndërlidhen drejtpërdrejt më shëndetin dhe mirëqenien e qytetarëve të Republikës së Kosovës.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 dhjetor 2021

- Zyra e Rregullatorit për Energji organizon konferencën për integrimin e tregut të energjisë elektrike. (Hotel “Swiss Diamond”, ora 9:00)

-  Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjit për ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve që kanë të bëjnë me racionalizimin dhe vendosjen e vijave llogaridhënëse të Agjencive të Pavarura. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Mbahet ceremonia inauguruese e pranim dorëzimit të detyrës së Kryetarit të Prishtinës ku edhe do të bëhet betimi dhe nënshkrimi i deklaratës solemne për marrjen e detyrës së Kryetarit të ri të Komunës së Prishtinës, Përparim Rama si dhe betimi i anëtarëve të ri të Kuvendit të Komunës së Prishtinës. (Salla e Kuvendit të Komunës së Prishtinës, ora 10:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku raporton para Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Lëvizja FOL në partneritet me Misionin e Bashkimit Evropian për Sundimin e Ligjit në Kosovë bën lansimin e Raportit “Pajisjet elektronike: fokusi në parandalimin e rasteve të dhunës në familje”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

-  Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjit mbi Ndarjet Buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon shënimin e Ditës së Bibliotekës Komunale “Sulejman Krasniqi”. (Salla e Kuvendit të Komunës së Rahovecit, ora 11:00)

- Me rastin e Ditës së Bibliotekës Komunale “Sulejman Krasniqi” udhëheqes të Komunës së Rahovecit vizitojn shkollën e mesme të lartë  "Heronjtë e Kosovës" në Hoçë të Vogel. (Fshati Hoçë, ora 11:00)

- Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion së bashku me disa organizata të tjera feministe organizon aksion simbolik lidhur me aktgjykimin seksist të Gjykatës Themelore në Gjilan që shfajësoi pesë burra të akuzuar për përdhunim në grup të një vajze 19 vjeçare në vitin 2012. (Para Këshillit Gjyqësor të Kosovës, ora 12:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti mban dëgjim publik për Pakon e projektligjeve të pronësisë industriale si Projektligji për topografitë e gjysmëpërçuesve; Projektligji për dizajnin industrial, si dhe projektligji për patentat. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

- Komisioni për Bujqësi, Pylltari, zhvillim Rural, Mjedis e planifikim hapësinor dhe Infrastrukturë shqyrton Projektligjin për Odat e Arkitektëve dhe Inxhinierëve në fushën e ndërtimit dhe  planin e performancës për vitin 2022 nga Agjencia për menaxhimin e komplekseve memoriale të Kosovës (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)
 

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 13:30)