18 Gusht 2022

Omicron përhapet 70% më shpejt se dy variantet e para

Hong Kong, 16 dhjetor - Një studim i ri i kryer në Hong Kong zbulon se lloji i ri i omicron përhapet 70 për qind më shpejt se delta dhe varianti origjinal, por shkakton shumë më pak dëme në mushkëri, ndryshe nga dy llojet e mëparshme.

Shkencëtarët që morën pjesë në këtë hulumtim kanë punuar më parë në studimin e infeksioneve të tjera virale.

Teknika që ata përdorën në kërkimet e mëparshme u përdor në atë të fundit për të zbuluar se sa shpejt transmetohet omikroni dhe si ndikon në trupin e njeriut, dhe më pas i krahasuan rezultatet me variantet e tjera të koronavirusit.

Brenda 24 orëve nga marrja e mostrave të virusit, varianti omicron u përsërit rreth 70 herë më shumë se delta dhe variantin origjinal. Por në indet e mushkërive të njeriut ai përsëritet me më pak efikasitet, duke treguar se infeksioni shkakton vetëm një formë më të butë të sëmundjes.

Ashpërsia e sëmundjes te njerëzit përcaktohet jo vetëm nga riprodhimi i virusit, por edhe nga reagimi imunitar i trupit ndaj infeksionit, i cili mund të çojë në çrregullim imunitar ose ‘stuhi citokine’ pjesërisht ‘bypass’.

Imuniteti i fituar nga vaksina ose antitrupat nga infeksioni, kërcënimi i përgjithshëm nga ky lloj ka të ngjarë të jetë shumë domethënës, përfundon studimi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)