18 Gusht 2022

OBSH paralajmëron për mungesë shiringash

Gjenevë, 10 nëntor - Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) paralajmëroi të martën se një sfidë tjetër po pritej në përpjekjen për të vaksinuar planetin si rezultat i mungesës së shiringave. Pritet të ketë një mungesë prej 1 deri në 2 miliardë shiringa vitin e ardhshëm, njoftoi sot specialistja e OBSH-së, Lisa Hedman.

Vendet më të varfra, të cilat shpesh bëjnë porosi të vogla dhe për këtë arsye nuk kanë përparësi me prodhuesit, mund të preken më tepër.

OBSH-ja u bën thirrje vendeve që të planifikojnë përpara dhe të porosisin në sasi të mëdha, nëse është e mundur, dhe t’i kushtojnë vëmendje asaj kohe gjashtëmujore që shpesh është e nevojshme për prodhuesit.

Në një vit normal, në mbarë botën kryhen 16 miliardë injeksione, sipas vlerësimeve të OBSH-së. Para pandemisë, vaksinimet përbënin 5 deri në 10 përqind, ose deri në 1.6 miliardë. Por 6.8 miliardë doza shtesë të vaksinës Covid-19 janë dhënë në mbarë botën, duke rritur ndjeshëm kërkesën për shiringa, sipas vlerësimeve të OBSH-së.

Shiringat për vaksinimin ndryshojnë nga ato për qëllime të tjera. Ato zakonisht kanë një mekanizëm që siguron përdorimin e tyre vetëm një herë.

Sipas vlerësimeve të OBSH-së, prodhuesit mund të prodhojnë rreth 6 miliardë shiringa në vit. Vendet më të mëdha të eksportit janë India dhe Kina. Kërkesa e vitit të ardhshëm mund të jetë katër deri në shtatë herë më e lartë se kërkesa mesatare para pandemisë.

“Nëse nuk ka shiringa të mjaftueshme për vaksinat, mund të duhet të anashkalohen ndërhyrjet rutinë si ato kundër fruthit, shytave dhe rubeolës”, tha Hedman.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)