08 Maj 2021

Një delegacion shëndetësor nga Kosova qëndron në Bruksel

Bruksel, 25 mars - Me ftesë të Komisionit Evropian dhe Zyrës së Regjionit Veneto në Bruksel përmes Zyrës së Komisionit Evropian në Prishtinë,  nga data 21 deri më 26 mars në Bruksel po qëndrojnë për një vizitë studimore një delegacion shëndetësor nga Kosova në përbërje:  Merita Berisha nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike, Arianit Jakupi nga Ministria e Shëndetësisë, Frederik Çuperjani nga Shoqata e Onkologëve të Kosovës si dhe Haxhi Avdyli nga Qendra për Hulumtime Shëndetësore.

Qëllimi i kësaj vizite ishte familjarizimi i pjesëmarrësve me politikat dhe programet e BE-së në shëndetësi, procesin e politikë-bërjes shëndetësore, qasja më e lehtë dhe e drejtpërdrejtë në fondet e BE-së, rritjen dhe mundësinë për qasjen e pacientëve me barna gjenerike, shkëmbimi i informatave të ndërsjella dhe krijimi e lidhjeve të reja të bashkëpunimit .

Gjate këtyre ditëve ata zhvilluan takime me autoritetet e Departamentit për Shëndetësi dhe konsumatorë DG-SANCO, Këshillin Evropian për çështje ekonomike dhe sociale –EESC, Departamentin për regjione si dhe në Zyrën e Regjionit të Venetos në Bruksel, e cila ishte organizatori i kësaj vizite. Po ashtu është realizuar edhe një vizitë në Parlamentin Evropian ku delegacioni kosovare është njoftuar me punën e këtij institucioni si dhe është vizituar Zyra e veçantë e Komisionit Evropian (EU Enlargement Health) për Kosovën.

Pjesëmarrësit nga Kosova kanë marrë pjesë në Bruksel në debatet që kishin të bënin me mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të pacientëve, programet e BE-së për Ballkanin Perëndimor, për qëndrueshmërinë e tregut evropian të barnave, etj.

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 Maj 2021

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu me rastin e përvjetorit të aprovimit të Konventës së Stambollit takohet me mbrojtësit e viktimave. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Lëvizja FOL organizon tryezë diskutimi me ç’rast publikon raportin “Realizimi i Planit të Punës së KPK-së dhe PSh-së për vitin 2020”. (Hotel Sirius, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione shqyrton Propozim-vendimit e Avokatit të Popullit lidhur me zgjedhjen e 5 zëvendësve të Avokatit të Popullit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)
    
- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu me rastin e përvjetorit të aprovimit të Konventës së Stambollit viziton Qendrën për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve. (Strehimorja, Ulpianë, ora 10:45)
    
- KDI mban konferencë për medie ku do të shpalosën të gjeturat e hulumtimit mbi transparencën e komunave të Kosovës në prokurim publik, për vitin 2020. (Zyret e KDI-së, ora 11:00)
    
- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu me rastin e përvjetorit të aprovimit të Konventës së Stambollit takohet me Njësitin Kundër Dhunës në Familje-Policia e Kosovës. (Drejtoria e Përgjithshme e Policisë së Kosovës, ora 11:45)
    
- Ambasadori i BE-së në Kosovë, Tomas Szunyog, do ta ndajë çmimin “Evropiani i Vitit 2021”, i cili jepet për të gjashtën herë radhazi nga BE-ja. (Shtëpia e Evropës, ora 13:00)