25 Shtator 2022

Ministri Gashi takoi sindikalistët e QKUK-së

Prishtinë, 3 shkurt – Ministri i Shëndetësisë i Republikës së Kosovës Alush Gashi dhe U. D. i Sekretari Permanent i kësaj ministrie Haxhi Kamberi, pritën  sot në mesditë përfaqësues të Sindikatës së QKUK-së, të cilët i prinë sot një marshi protestues në kërkim të përmirësimit të kushteve të punonjësve shëndetësor.

Pasi ka dëgjuar kërkesat të cilat janë shprehur para Qeverisë dhe Ministrisë së Shëndetësisë nga një pjesë e punëtorëve të QKUK-së, Ministri Gashi, u ka thënë sindikalistëve se kërkesat që ata po i shprehin janë çështje dhe tema me të cilat Ministria i ka pjesë të punës së saj të rregullt me qëllim të përmirësimit të kushteve të punonjësve shëndetësor dhe cilësisë së shërbimeve.

Ministri ka theksuar se është hera e parë pas luftës që pagat në sistemin shëndetësor janë ngritur për 30 për qind, që nuk është e mjaftueshme, por është një start i mirë për të bërë përmirësime të tjera gjatë vitit.

Ministri ka theksuar se askush në sistemin shëndetësor nuk po thotë që paga që marrin sot punonjësit shëndetësor është ajo që duhet, përkundrazi, ka theksuar ministri, mantelbardhët meritojnë shumë më tepër, por pagat janë sipas fuqisë ekonomike që ka vetë vendi ynë dhe sipas buxhetit që e miraton Qeveria dhe Kuvendi i Kosovës.

Sa i përket kërkesave për Ligjin e Punës dhe Ligjin për Sigurime Shëndetësore, Ministri Gashi ka theksuar se Ligji i Punës është  në procedura nga ana e Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale dhe MSh i jep përkrahje miratimit të këtij ligji, ndërkohë që ka treguar se Ministria e Shëndetësisë tashmë e ka proceduar Projektligjin për Sigurime Shëndetësore në Qeveri, dhe i mbetet Qeverisë dhe Parlamentit që të ecin me dinamikën e paraparë për miratimin e këtij ligji.Por, ministri e ka bërë të qartë, se implementimi i këtij ligji tërheq pas vetes një kosto financiare prej gati 300 milionë eurove, prandaj implementimi i tij duhet të jetë gradual.

Ndërkohë, për kërkesën për status të veçantë për QKUK, ministri Gashi ka theksuar se Ministria ka kërkuar vetë nga QKUK-ja që ta dizajnojë formën e autonomisë së saj në përputhje me ligjet në fuqi dhe në momentin që vjen  propozimi, Ministria do të mbështes organizimin sa më funksional të kësaj qendre.

Ministri ka shprehur mirëkuptim për pozitën jo të favorshme të punonjësve shëndetësor, dhe në të njëjtën kohë i ka ftuar sindikalistët që të jenë pjesë e procesit për zgjidhjen e çështjeve të adresuara, duke u thënë se dera e Ministrisë së Shëndetësisë është e hapur në çdo kohë për dialog dhe bashkëpunim.

Ajo që ministri e ka theksuar disa herë, ka qenë se MSh nuk do të jetë pjesë e mosmarrëveshjeve brenda sindikale dhe nuk është e interesuar për zhvillime të tilla, por për përmirësime në sistemin shëndetësor të vendit.

 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 shtator 2022

- Federata Atletikës së Kosovës dhe Departamenti i Sporteve, organizon maratonën “Prishtina 2022”, në të cilën marrin pjesë mbi 500 garues. (Nisja bëhet nga Teatri Kombëtar, ora 9:00)

- Me qëllim të koordinimit ndër-institucional mes Qeverisë dhe Pushtetit Lokal mbahet takimi i përbashkët me Kryeministrin, Albin Kurti, Ministrin e Pushtetit Lokal, Elbert Krasniqi, Ministrin e Financave, Hekuran Murati, Ministren e Ekonomisë, Artane Rizvanolli dhe Kryetarët e Komunave me ç ‘rast do të diskutohet performanca buxhetore e Komunave dhe Investimet Kapitale, energjia, etj... (Hotel Dukagjini në Pejë, ora 10:00)

- Partia Demokratike e Kosovës mban Konventën Programore të Gruas Demokratike të Kosovës.  (Hotel Emerald, ora 10:00)  

- Lidhja Demokratike e Kosovës, Dega në Gjilan mban konventën e madhe programore. (Salla e Teatrit të Qytetit në Gjilan, ora ora 11:00)

- Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë bën prezantimin e instalacionit simbolik “Fëmijët në Shkolla”. (Sheshi “Skënderbeu” në Prishtinë, ora 12:00)
 
- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkë me Zëvendëskryeministren për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, Emilija Redžepi, marrin pjesë në hapjen solemne të Qendrës Kulturore Boshnjake, me rastin e festimit të Ditës Kombëtare të Boshnjakëve. (Qendra Kulturore Boshnjake në Prizren, ora 14:00)