07 Shkurt 2023

Kosova e Çekia, Memorandum Mirëkuptimi në shëndetësi

Prishtinë, 23 shkurt - Ministri i Shëndetësisë i Republikës së Kosovës, Alush Gashi, bashkë me zëvendësministren Mybera Mustafa dhe U. D. të Sekretarit Permanent Haxhi Kamberi, ka diskutuar sot me Ambasadoren e Republikës së Çekisë në Kosovë Janina Hrebickova dhe një delegacion të lartë të ekspertëve të fushës klinike dhe të menaxhmentit shëndetësor Draftin e Memorandumit të Mirëkuptimit që pritet të nënshkruhet midis dy shteteve.

Krahas këtij diskutimi që pritet të çojë te nënshkrimi i Memorandumit,

ekspertët klinik dhe ata të  menaxhmentit shëndetësor, kanë mbajtur sot në Qendrën e Telemjekësisë së Kosovës ligjërata lidhur me sistemin e mbrojtjes shëndetësore dhe mënyrat e financimit të tij, në të cilat kanë qenë të pranishëm menaxherë të institucioneve shëndetësore, mjekë e teknikë, derisa këto ligjërata e diskutime janë ndjekur përmes Telemjekësisë edhe nga Spitali Regjional i Mitrovicës, Prizrenit e Gjakovës.

Ekspertët çek kanë shpjeguar mënyrat e ndërtimit të një sistemi të qëndrueshëm financiar në shëndetësi dhe kanë folur për përvojat e shtetit të tyre në ngritjen e sistemit të sigurimeve shëndetësore.

Në Qendrën e Telemjekësisë , Ambasadorja Hrebickova ka shquar bashkëpunimin e mirë në shëndetësi midis dy vendeve, ndërsa zëvendësministrja Mybera Mustafa, ka falënderuar shtetin çek për asistencën që i ka dhënë shëndetësisë, sidomos kohët e fundit dhe për projektet e përbashkëta që pritet të realizohen.

Ekipi i ekspertëve nga Republika e Çekisë do të qëndrojnë edhe nesër në Kosovë, me ç’rast do të mbajnë edhe dy ligjërata të tjera: e para për regjistrimin dhe distribuimin e barnave ndërsa e dyta për menaxhimin e institucioneve shëndetësore.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)