30 Nëntor 2022

BE dhe UNDP përfundojnë Projektin e Ndihmës Humanitare në Kosovë 

Prishtinë, 23 nëntor - Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë, së bashku me UNDP Kosovo, UN Women Kosovo, dhe partnerët mbajtën një ceremoni përmbyllëse për të shënuar përfundimin e Aksionit “Përgjigjja ndaj Emergjencës COVID-19 dhe Mbështetja e Rikuperimit të Hershëm”. 

Aksioni, i njohur edhe si Projekti për Ndihmë Humanitare (HAP), është financuar nga BE në Kosovë dhe zbatuar nga UNDP, në partneritet me UN Women dhe në bashkëpunim të ngushtë me Zyrën e Vullnetarëve të OKB-së, institucionet qendrore dhe lokale dhe OJQ-të partnere. 

Projekti HAP, me vlerë 5 milionë euro, filloi në dhjetor 2020 si përgjigje emergjente ndaj pandemisë, duke mbështetur më shumë se 10,000 familje.

Projekti ka përmirësuar ofrimin e shërbimeve sociale nga Qendrat për Punë Sociale (QPS) dhe qasjen në mbrojtje sociale të barabartë, cilësore dhe të integruar për grupet më të cenueshme. 

Johannes Stenbaek Madsen, Shef i Seksionit për Bashkëpunim në Zyrën e BE-së në Kosovë, falënderoi qeverinë dhe komunat lokale dhe partnerin zbatues UNDP, për përkushtimin e tyre për të arritur rezultate më të shumta dhe të mira së bashku.

"Sfida pas një mbështetjeje të tillë emergjente është qëndrueshmëria e shërbimeve të ofruara dhe sigurimi që këta njerëz të dalin vërtet nga varfëria. Bashkimi Evropian dhe partnerët do të vazhdojnë të mbështesin dhe plotësojnë përpjekjet institucionale për të arritur një sistem më efikas të mirëqenies sociale dhe për të përmbushur nevojat e më të cenuarve", përfundoi Madsen.

Duke përgëzuar përkushtimin e jashtëzakonshëm të partnerëve, Koordinatorja e OKB-së për Zhvillim në Kosovë, Arnhild Spence theksoi: "Ne po jetojmë në këtë moment kritik të historisë ku duhet të shqyrtohen mënyra të reja, kreative dhe të qëndrueshme për të qenë në gjendje të përballemi me çështje të tilla komplekse që ndikojnë në jetesën dhe ekonomitë tona, dhe OKB-ja po qëndron së bashku me popullin e Kosovës dhe aktorët e tjerë zhvillimorë për të ofruar mbështetjen e saj të fortë".  

“Ministria e Financave Punës dhe Transfereve ka prioritizuar mbështetjen e kategorive sociale dhe planifikon në vazhdimësi zbatimin e programeve dhe masave për mbështejen e grupeve të cënusheme në gjendje të nevojës sociale dhe ngritjen e mirëqenies së familjeve në Kosovë."

"Projektin i Ndihmës Humanitare(HAP) i implementuar nga  UNDP  dhe i financuar nga Bashkimi Evropian (BE) Zyra në Kosovë, përveq që ka ofruar mbështetje direkte për mbi 8,000 familje në skemën e ndihmës sociale gjatë pandemisë Covid 19, ka arritur të përmirësojë qasjen e grupeve të cënueshme në shërbimet e mbrojtjes sociale dhe ngritë kualitetin e shërbimeve sociale nga Qendrat për Punë Sociale (QPS) dhe Organizatat Joqeveritare,” tha Mentor Morina, Drejtor i Departamentit për Politika Sociale dhe Familje, në emër të Ministrisë së Financave, Punës, dhe Transfereve.
 
“Projekti ‘Mbështetje e Menjëherëshme për Rimëkëmbje nga COVID-19’ pati një ndikim të drejtpërdrejtë në grupet dhe individët më të rrezikuar në mbarë Kosovën, dhe me numrin e konsiderueshëm të vizitave të kryera në zonat e synuara, pacientët me probleme të identifikuara që kanë nevojë për trajtim të mëtejshëm mjekësor. u konfirmuan dhe u shpëtuan jetë. Jemi të lumtur t'ia dorëzojmë komunitetit këtë klinikë të lëvizshme të dhuruar për të ndihmuar profesionistët shëndetësorë që ekzaminojnë pacientët e mundshëm në pjesët e largëta të qarkut”, tha Drin Podrimqaku, shef i kabinetit në emër të Ministrisë së Shëndetësisë.

Projekti HAP i financuar nga BE-ja ka qenë në qendër të përpjekjeve të UNDP-së për rikuperimin nga COVID-19 dhe i bazuar në parimin e Kombeve të Bashkuara 'të mos e lëmë askënd pas'. Aktivitetet e projektit, të tilla si disbursimi i kuponëve për ata që jetojnë me asistencë sociale, dërgimi i vullnetarëve të OKB-së në QPS, ndërhyrjet në QPS dhe strehimoret rezidenciale, dërgimi i klinikave të lëvizshme dhe fuqizimi ekonomik i grave, të gjitha kanë pasur një qëllim të përbashkët – ofrimin e lehtësimit për ata që jetojnë në situata të cenueshme.

Ndihma e BE-së për rimëkëmbjen nga pandemia COVID-19 për Kosovën përfshinte si përgjigjet ndaj krizës së përgjithshme mjekësore të menjëhershme ashtu edhe në rimëkëmbjen socio-ekonomike pas pandemisë. Ndihma e përgjithshme financiare e BE-së në këtë fushë arriti në 168 milionë euro.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 nëntor 2022

- Iniciative për Drejtësi dhe Barazi INJECT dhe Iniciativa Kosovare për Stabilitet IKS organizojnë diskutimin publik për iniciativat e reja ligjore për Mbrojtjen e Grave. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Kosova Women 4 Women  në bashkëpunim me Departamentin e Punës Sociale të Universitetit të Prishtinës organizon konferencën "Politikat në veprim kundër dhunës në baza gjinore". (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Zëvendëskryeministër i parë për Integrim Evropian, Zhvillim dhe Dialog, Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Integrim Evropian. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë shqyrton kërkesën për shtim të mjeteve buxhetore për Agjencinë e Kosovës për Inteligjencë në Projektligjin për Buxhet për vitin 2023. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me Fabian Salvioli raportues special i OKB-së për promovimin e së vërtetës, drejtësisë, dëmshpërblimit dhe garancive për mospërsëritje të shkeljeve të të drejtave të njeriut dhe të së drejtës ndërkombëtare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Agjencia e Punësimit në bashkëpunim me GIZ Kosova, Universitetin e Prishtinës dhe Oda Ekonomike Gjermano-Kosovare organizojnë ceremoninë e hapjes së edicionit të shtatë të Panairit Kombëtar të Punës, Karrierës dhe Ndërmarrësisë. (Salla “1 Tetori”, ora 10:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton raportet lidhur me shqyrtimin e Projektligjit për Borxhin Shtetëror dhe Garancitë Shtetërore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Institutit për Politika Zhvillimore organizon edicionin e dytë të Forumit të OZhQ-ve me titull ‘Koordinimi në mes të nivelit lokal dhe qendror të qeverisjes për zbatimin e Agjendës 2030'. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon konsultimin publik me qytetarë për planin e Mobilitetit Urban në Rahovec. (Hotel Park Plaza, ora 10:00)

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton Projektligjin mbi ndarjet buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023, nga fushëveprimi që mbulon Komisioni për Legjislacion. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve mban Kuvendin e VIII Zgjedhor Qendror. (Hotel Amazona, ora 11:00)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit​ të Republikës së Kosovës në të cilën do të paraqitet në interpelancë me kryeministrin, Albin Kurti për çështjen: "Masat urgjente të Qeverisë së Republikës së Kosovës në raport mesituatën e krijuar në vend". (Kuvendi i Kosovës, ora 11:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Komunën e Kamenicës me ç ‘rast do të​ takohen me Kryetarin, Kadri Rahimaj. (Komuna e Kamenicës, ora 12:30)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të vizitojnë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët, "Xhavit Ahmeti" në fshatin Hodonoc, Komuna e Kamenicës. (Objekti i Shkollës në fshatin Hodonoc, ora 13:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Objekti i KQZ-së, ora 14:00)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, së bashku me Ministren e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit, Arbërie Nagavci do të jenë afër grave që udhëheqin biznese, znj. Ibadete Sadiku, znj. Kadrije Mustafa dhe znj. Emine Kërhanaj. (Kamenicë, ora 15:00)