09 Gusht 2022

Austria vendos rreth 2 milionë njerëz të pavaksinuar në izolim

Vjenë, 15 nëntor - Austria vendos rreth 2 milionë njerëz të pavaksinuar në izolim duke filluar nga sot mes niveleve rekord të infeksionit dhe presionit në rritje nga ana e spitaleve.

"Nuk është një vendim i lehtë, por është i nevojshëm", tha kancelari Alexander Schallenberg.

Njerëzit e pavaksinuar do të mund të largohen nga shtëpia vetëm për një numër të kufizuar arsyesh, si puna, ose blerja e ushqimit.

Rreth 65 për qind e popullsisë së Austrisë është plotësisht e vaksinuar, një nga normat më të ulëta në Europën Perëndimore.

Ndërkohë shkalla e infeksionit shtatëditor është më shumë se 800 raste për 100,000 njerëz, një nga më të lartat në Europë.

Në përgjithësi, Europa është bërë sërish rajoni më i prekur nga pandemia dhe disa vende po vendosin kufizime dhe paralajmërojnë për shtim të rasteve.

Të pavaksinuarve tashmë u ndalohej të vizitonin restorante, parukeri dhe kinema, por tani do t'u thuhet të qëndrojnë në shtëpi.

“Në realitet ne i kemi thënë një të tretës së popullsisë: nuk do të largoheni më nga apartamenti juaj pa arsye të forta”, tha zoti Schallenberg.

"Ky është një reduktim masiv i kontakteve midis të vaksinuarve dhe të pavaksinuarve", vijoi ai.

Qeveria thotë se policia do të kryejë kontrolle në vende dhe në hapësirat publike për të përcaktuar statusin e vaksinimit të qytetarëve.

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 gusht 2022

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’ rast do të publikoj gjetjet nga monitorimi i realizimit të Planit Vjetor të Punës së Qeverisë për periudhën janar- qershor 2022. (Zyret e Lëvizjes FOL, ora 11:00)

- Zëvendëskryeministrja për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, Emilija Redžepi, mban takimin me temën “Arsimi i komuniteteve joshumicë në Republikën e Kosovës”, me pjesëmarrjen e të gjithë përfaqësuesve relevant të institucioneve. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 12:00)

- Hapet ekspozita “Ekonomia e Gruas në tregun e punës” e cil paraqet veprat e artistëve të Bosnjës dhe Hercegovinës të cilët në mënyra të ndryshme trajtojnë format e padukshme/të neglizhuara/të panjohura të punës. (Mini Studio në Rr. Nazim Gafurri 25, ora 20:00)