05 Dhjetor 2021

Vujanoviq s'nënshkruan dekretin për ambasadorin në Kosovë

Podogoricë, 5 shkurt - Presidenti i Malit të Zi Filip Vujanoviq në një intervistë për televizionin e Malit të Zi ka përsëritur qëndrimin se nuk do të nënshkruajë dekretin për emërimin e ambasadorit të Malit të Zi në Prishtinë derisa të mos njihet minoriteti malazez në Kosovë.

Ai ka vlerësuar se është e jo korrekte që në Kosovë malazezët nuk janë janë njohur me kushtetutë si minoritet dhe se kjo sipas tij është nënçmuese për ta dhe për Malin e Zi.

Ndërkqa reagimin e Beogradit ndaj vendosjes së marrëdhënieve diplomatike të Podgoricës me Prishtinën, Vujanoviq e ka quajtur "emotiv". Sipas fjalëve të tij, Serbia nuk duhet të jetë tepër e zëshme as rreptë në shprehjen e disa vendimeve të saj, ndërsa Mali i Zi nuk duhet të përjetojë negativisht atë reagim.

Presidenti malazez deklaratën e patrikut serb Irinej, se malazezët dhe serbët janë një popull e ka cilësuar negacion të popullit malazez dhe se kjo deklaratë është e "papritur dhe e pazakontë" nga një dikush prej të cilit "priten mesazhe të mira dhe të buta". 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 dhjetor 2021

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Zyra e UNICEF-it shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarizmit me moton “Volunteer Now For Our Common Future”. (Galeria Kombëtare të Kosovës, ora 11:30)

- Qendra për Art dhe Komunitet Artpolis organizon protestën me moton “Boll Ma - Asnjë grua e vajzë më pak, asnjë vdekje më shumë”, kundër dhunës dhe vrasjeve të vajzave dhe grave, dhe mungesës së përgjigjes së duhur institucionale. (Plateja e sheshit “Zahir Pajaziti”, ora 12:00)