09 Shkurt 2023

Sot në Prishtinë, nis punimet Kongresi boteror per Persona me Aftesi te Kufizuara

Prishtinë, 8 dhjetor - Nën patronatin e Ambasadores së Vullnetit të Mirë për Kosovën në IHRC znj. Elvana Shala sot në Prishtinë, nisë punimet zyrtarisht Kongresi Botëror për Persona me Aftësi të Kufizuara “Bashkë për gjithpërfshirje dhe prosperitet”.

Kongresi organizohet në kuadër të Vitit zyrtar të Personave me Aftësi të Kufizuara dhe në vigjilje të Ditës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut.   

Kongresi botëror për Persona me Aftësi të Kufizuara është një event 2 ditor që ka për qëllim bashkimin e personave me aftësi të kufizuara, organizatave relevante dhe akterëve institucional nga mbarë bota për të ndarë dhe shkëmbyer përvojat nga shtetet e tyre përkatese, me shtetin e Kosovës.

Marrë parasysh se Kosova është një vend i ri dhe ende në shtet-ndërtim, shkëmbimi i praktikave ligjore, infrastrukturore, sociale etj. me vendet më të zhvilluara në botë do ti ndihmonte personat me aftësi të kufizuara që jetojnë në Kosovë të kenë një jetë me dinjitet, të drejta më të barabarta, dhe integrim të plotë në shoqëri.

Bazuar në faktin se viti 2022 është shpallur zyrtarisht nga Qeveria e Kosoves si Vit i Personave me Aftësi të Kufizuara, ky kongres do të jetë një nga ngjarjet më të mëdha dhe më të vecanta në Kosovë që do të ndikoj direkt në përmirësimin e kushteve të jetës së kësaj kategorie.

Pjesëmarrës parashihet të jenë rreth 200+ persona me aftësi të kufizuara vendor si dhe përfaqësues të tjerë të organizatave të shoqërisë civile, zyrtar shtetëror, dhe diplomat nga mbarë bota.   

Zyrtarisht ne Kosovë kanë arritur 31 delegacione nderkombetare nga te 4 anet e botes. Te gjithë janë perfaqesues qeveritar, te organizatave qe punojne per te drejtat e njeriut te aftesise se kufizuar dhe jo vetem, pjesetar te agjencive te OKB-se , themelues te kompanive me renome boterore, dhe artist nga Bollywoodi.

Nder shtetet pjesemarrese jane SHBA-te Italia, Israeli, Austria, Belgjika Turqia, Bangladeshi, Sierra Leone, Kurdistani, Maqedonia e Veriut, Shqiperia, dhe Etiopia,
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 shkurt 2023

- Kuvendi i Republikës së Kosovës mban seancë plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Objekti i KGJK-së, ora 10:00)

- Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, viziton Komunën e Podujevës, ku do të pritet nga kryetari Shpejtim Bulliqi. (Podujevë, ora 10:00)

- Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, dhe kryetari i Podujevës, Shpejtim Bulliqi, do të përurojnë Qendrën e Mjekësisë Familjare në Gllamnik. (Fshati Gllamnik, Podujevë, ora 11:00)  

- Komuna e Prizrenit nënshkruan Agjendën e Kontratës Sociale për Prizrenin, që është zotim i përbashkët i Komunës dhe qytetarëve për përmirësimin e komunikimit, bashkëpunimit dhe veprimeve kolektive. (Këndi Amerikan në Prizren, ora 11:00)

- Federata e Boksit organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve “Laureatët e viti 2022”. (Hotel Sirius, ora 17:00)