30 Shtator 2022

Përmbyllet programi i trajnimit për anëtarët e rinj të kuvendeve komunale

Prishtinë, 6 maj - Misioni i OSBE-së në Kosovë ka përmbyllur serinë prej 23 punëtorish për anëtarët e kuvendeve të komunave të zgjedhur për herë të parë në zgjedhjet lokale të tetorit 2021.Trajnimet u përqendruan në rolin e anëtarëve të kuvendeve në përfaqësimin e interesave të elektorateve të tyre përkatëse dhe avancimin e funksionimit të kuvendeve të komunës pjesë e së cilave janë.

Për më se një muaj e gjysmë, 310 anëtarë të rinj të kuvendeve komunale nga që të 38 komunat e Kosovës morën pjesë në punëtoritë në fjalë dhe patën rastin të diskutonin rreth mandatit të tyre legjislativ, si edhe rolit të tyre përfaqësues e mbikëqyrës. Seanca trajnimi të dizajnuara enkas u mbajtën dhe për kryesuesit e kuvendeve të komunave që kanë marrë përsipër këtë pozitë për herë të parë, me fokus në marrëdhëniet me publikun dhe komunikimin me mediat.

Gjatë punëtorive në fjalë u trajtuan po ashtu dhe pajtueshmëria me kornizën ligjore dhe parimet e qeverisjes së mirë, kriteret ligjore për buxhetimin komunal, aspekte të barazisë gjinore, si edhe mekanizmat për pjesëmarrjen dhe përfaqësimin e komuniteteve.

“Mbi 60% e anëtarëve të kuvendeve komunale janë të ri dhe mbajnë për herë të parë pozitë të zgjedhur me votë, andaj angazhimi në rolin dhe përgjegjësitë e tyre të mbikëqyrjes, madje sa më herët në mandatin e tyre që të jetë e mundur, është me rëndësi të veçantë. Kuptimi i veçantive të rolit që ata ushtrojnë do të bëjë të mundur funksionimin më efektiv të kuvendeve të komunave, të sigurojë kontroll të ndërsjellë dhe balancim ndërmjet degëve të pushtetit, si edhe t’u mundësojë që të kërkojnë llogari nga administrata komunale,” ka deklaruar Fatmir Zylfijaj, zyrtar nacional për programe në Misionin e OSBE-së në Kosovë, njëherësh menaxher i planifikimit, përmbajtjes dhe realizimit të trajnimeve fillestare.

Gjatë diskutimeve të zhvilluara në kuadër të këtyre punëtorive u shpërfaqën prioritete dhe nevoja të shumta të përbashkëta të kuvendeve të komunave, përfshirë përditësimin e rregulloreve përkatëse të punës së kuvendeve dhe përvetësimin udhëheqjes me mbledhjet e kuvendeve në pajtim me këto rregullore të punës. Gjatë muajve në vijim, Misioni i OSBE-së në Kosovë do të ofrojë mbështetje të mëtutjeshme në lidhje me këto çështje në komuna të përzgjedhura, të përshtatur sipas specifikave të secilës komunë.

Misioni i OSBE-së në Kosovë ka mandat mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të njeriut dhe të komuniteteve, demokratizimin si edhe zhvillimin e sektorit të sigurisë publike. Ai mbështetë komunat për ofrimin e shërbimeve më të mira komunale përmes zhvillimit të kapaciteteve komunale të menaxhimit, promovimit të angazhimit të publikut, forcimit të kontrollit të ndërsjellë dhe balancimit ndërmjet degëve të pushtetit, bashkëpunimit ndërkomunal dhe përmirësimit të bashkërendimit ndërqeveritar. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 shtator 2022

- Në Ditën Ndërkombëtare e Personave të Moshuar UNFPA prezanton të dhenat kyqe dhe opsionet e dala nga anketa për izolimin social tek personat e moshuar në Kosovë. (Hotel International Prishtina, ora 10:00)

- Mbahet takimi i 219-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Online, ora 10:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës interviston Hekuran Murati, Minister i Financave, Punës dhe Transfereve dhe interviston Ymer Fejzullahu, Kryesues i Bordit të Zyrës së Rregullatorit për Energji. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Balkan Green Foundation me mbështjetje të Heinrich Böll Stiftung mban konferencë për media, në të cilën do të prezentohet hulumtimi: “Kriza Energjetike në Ballkanin Perëndimor: Masat e ndërmarra në kohën e rritjes së çmimeve të energjisë”. (Zyret e Balkan Green Foundation afër Librarisë Koha në Prishtinë, ora 12:00)

- Nën organizimin e organizatës gjermane GIZ, kryetarët e komunave të regjionit të Gjilanit nënshkruajnë memorandum mirëkuptimi. (Hotel Astoria në Gjilan, ora 13:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, së bashku me Zëvendëskryeministren për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, znj. Emilija Redžepi, marrin pjesë në tryezën e rrumbullakët me komunitetin boshnjak, organizuar nga Zyra për Çështje të Komuniteteve e Zyrës së Kryeministrit. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 13:30)

- Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino do të qëndrojë në Kosovë ku mbajë edhe një konferencë për media. (Selia e Federatës së Futbollit, ora 15:00)

- Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ministri Hajrulla Çeku, përfaqësues të Federatës së Xhudos të Kosovës marrin pjesë në ceremoninë e lansimit të programit "Kosova, shtet i xhudos”. (Lapidariumi i Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 17:00)

- Qendër Telefonike për Parandalim të Vetëvrasjes Linja e Jetës organizon një koncertë për mbledhje të fondeve në mënyrë që të mos mbyllet pasi është në gjendje të rënduar financiare, ora 20:30