06 Dhjetor 2022

Mosrespektimi i barazisë gjinore mbetet sfidë për shumicën e komunave

Prishtinë, 18 maj - Barazia gjinore në qeveritë komunale deri më tani nuk është realizuar siÒ« duhet. Në këtë aspekt përfaqësimi i gruas në Ekzekutivin lokal mbetet nën pragun prej 50%, edhe pse neni 6.8 i Ligjit Nr. 05/L-020 për Barazinë Gjinore në mënyrë specifike e rregullon këtë të drejtë.

Gjetjet e hulumtimit të realizuar nga EC Ma Ndryshe vënë në pah se komunat janë të dominuara nga burrat në pozitat e drejtuesve të dikasterëve lokalë, ku prej gjithsej 320 drejtorëve/eshave të emëruar/a në 30 komuna, 70% janë burra dhe 30% gra. KÑ‘to të dhëna nuk ndryshojnÑ‘ shumÑ‘ krahasuar me vitin 2021, ku nga gjithsej 327 drejtorë/esha të emëruar/a, 74.31% prej të tyre ishin burra dhe 25.69% ishin gra.

Nga 30 komuna gjithsej, vetÑ‘m dy prej tyre kanÑ‘ pÑ‘rmbushur kriterin pÑ‘r pÑ‘rfaqÑ‘sim tÑ‘ barabartÑ‘ (50/50), përkatësisht Komuna e Drenasit dhe Komuna e Hanit të Elezit.

NÑ‘ tÑ‘ gjitha komunat tjera, njëjtë si vitin e kaluar kemi mosrespektim tÑ‘ barazisÑ‘ gjinore dhe kuotÑ‘s sÑ‘ pÑ‘rfaqÑ‘simit nÑ‘ nivel lokal. NÑ‘ rastet ku kemi dukshÑ‘m njÑ‘ numÑ‘r mÑ‘ tÑ‘ madh të burrave nÑ‘ udhÑ‘heqÑ‘si mund tÑ‘ pÑ‘rmendim, komunÑ‘n e KlinÑ‘s dhe tÑ‘ FushÑ‘ KosovÑ‘s tÑ‘ cilat kanÑ‘ tÑ‘ dyja nga 10 drejtori, 90% e e tyre janë të udhëhequra nga burrat dhe vetÑ‘m nga 10% e tyre udhÑ‘hiqen nga gratÑ‘. NjëjtÑ‘ ndodhÑ‘ edhe me komunÑ‘n e Rahovecit, MalishevÑ‘s dhe PodujevÑ‘s tÑ‘ cilat kanÑ‘ nga 11 drejtori secila, ku 82% kanë udhÑ‘heqës burra e vetëm 18% kanÑ‘ udhÑ‘heqÑ‘se gratÑ‘. Dukuria e njëjtë përsëritet edhe me komunÑ‘n e Dragashit, Istogut, Ferizajit, Shtimes, Lipjanit, MitrovicÑ‘s sÑ‘ Jugut, DeÒ«anit, GjakovÑ‘s, KaÒ«anikut, SkÑ‘nderajit, ShtÑ‘rpcÑ‘s, VitisÑ‘, MamushÑ‘s, GraÒ«anicÑ‘s, VushtrrisÑ‘ dhe SuharekÑ‘s tek të cilat numri i pÑ‘rfaqÑ‘simit tÑ‘ grave nÑ‘ ekzekutiv sillet në përqindje të vogla.

Prishtina, Prizreni dhe Peja si tre komunat me numrin mÑ‘ tÑ‘ madh tÑ‘ drejtorive, njëjtë si vitin që lam pas nuk e kanÑ‘ respektuar përfaqësimin e barabartë gjinor; Prishtina ka 15 drejtori, 60% prej të cilave udhëhiqen nga burrat dhe 40% nga gratë; në Prizren nga 13 drejtori, 62% prej tyre udhÑ‘hiqen nga burrat dhe vetÑ‘m 38% nga gratÑ‘; dhe Peja nga 14 drejtori gjithsej 71% prej tyre i ka nÑ‘n udhÑ‘heqje tÑ‘ burrave dhe vetÑ‘m 29% nga gratÑ‘.

NdÑ‘rsa komunat si Mitrovica e Veriut, LeposaviÒ«i, Parteshi, Kllokoti, ZveÒ«ani, NovobÑ‘rda, Ranilluga dhe Zubin Potoku nuk kanÑ‘ pasur tÑ‘ dhÑ‘na mbi kÑ‘to informacione në ueb faqet e tyre.

EC Ma Ndryshe i bën thirrje komunave dhe institucioneve tjera shtetërore për respektim tÑ‘ ligjit pÑ‘r Barazi Gjinore dhe ta promovojnÑ‘ konceptin e barazisë dhe mosdiskriminimit. EC gjithashtu inkurajon iniciativa për fushata dhe aktivitete sensibilizuese si dhe rekomandon sigurim të pjesëmarrjes së plotë dhe të barabartë të grave dhe burrave në të gjitha aspektet e jetës politike, ekonomiko-sociale, kulturore, arsimore dhe fushat tjera të përcaktuara me legjislacionin në fuqi.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)