19 Tetor 2021

Mirel: Kosova ka bërë pak progrese

Prishtinë, 1 korrik - Drejtori për Ballkanin perëndimor në Drejtorinë për Zgjerimin në BE, Pierre Mirel ka  vlerësuar se Institucionet e Kosovës kanë bërë pak progres në proceset integruese dhe si rrjedhojë do të ketë pak material për të raportuar në raportin e ardhshëm të progresit.

Deklaratën e tij, Mirel e ka bërë në ditën e dytë të takimit të Procesit të Stabilizim-Asociimit, që po zhvillohet në Prishtinë.

“Sa i përket integrimit në BE është shumë e rëndësishme që Qeveria dhe Kuvendi kanë pasur një kornizë kohore dhe mendoj që këtë e kanë bërë vetëm gjatë muajit të kaluar. Andaj nuk do të ishte kurrfarë befasie nëse unë do të përmend se do të kemi fare pak progres për të raportuar në raportin e ardhshëm të progresit, duke marr parasysh që Qeveria s’ka pasur aq shumë kohë për të punuar në reformat e kërkuara e që i kemi diskutuar herën e kaluar”, ka thënë ai.

Sa i perket sundimit te ligjit, Mirel theksoi se ka pasur progres në kornizën ligjore, por zbatimi i ligjeve mbetet ende sfidë serioze, pasi rreth 45 për qind e tyre mbeten të pazbatuara.

I pranishëm në konferencë, kryeministri kosovar Hashim Thaçi ka deklaruar se pavarësisht kësaj, Kosova do të vazhdojnë të punojë për procesin e integrimit.

Thaçi tha se Qeveria do të vazhdojë angazhimin e saj në procesin e integrimit të vendit në Bashkimin Evropian, pasi që kjo rruga më e shpejtë për zhvillim të qëndrueshëm ekonomik dhe jetë më të mirë.

“Ne do të vazhdojmë zbatimin e agjendës evropiane, pa lëvizur asnjë milimetër prapa në reformimin dhe avancimin e shtetit të Kosovës me një qëllim të vetëm, arritjen e standardeve evropiane në të gjitha fushat e qeverisjes dhe përmirësimin e jetës së qytetarëve tanë. Që nga takimi i fundit i PSA-së Kosovën e kanë përshkuar zhvillime të ndryshme politike të cilat, përkundër vështirësive për t’i tejkaluar përçojnë një mesazh të fuqishëm të fuqizimit të demokracisë në vendin tonë”, theksoi Thaçi.

Ai foli edhe për pasojat e prishjes së koalicionit të kaluar qeveritar, zgjedhjet e parakohshme, e më pas konstituimin e institucioneve. Sipas Thaçit, si rezultat i procesit zgjedhor është ngritur nevoja për ndryshime të mëtejshme kushtetuese zgjedhore.
 

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Tetor 2021

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Misionit për Vëzhgimin e Zgjedhjeve nga BE Lukas Mandl dhe Udhëheqësja e Delegacionit të Anëtarëve të Parlamentit Evropian Viola von Cramon-Taubadel mbajnë konferencë për shtyp lidhur me për zgjedhjet lokale në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin "Transparenca dhe llogaridhënia në universitetet publike në Kosovë - Mos - Informimi i Publikut 3". (Swiss Diamond Hotel, ora 11:00)

- Komisioni Evropian do ta publikojë paketën vjetore të zgjerimit, përfshirë Raportet e Vendeve ku do te mbahet konferencë për shtyp nga Komisioneri për Fqinjësi dhe Zgjerimi, Oliver Varhelyi. (Transmetimi në faqen e Zyrës së BE-së në Facebook, ora 17:15)

- Teatri i Prishtinës Dodona shfaq “Bob Vatsoni bie nga kati i nëntë por nuk vdes plotësisht”. (Teatri Dodona, ora 17:30)

- Shefi i Zyrës së BE-së, Tomas Szunyog i dorëzon raportin e Komisionit Evropian Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti me ç'rast do të mbajnë edhe një konferencë te përbashkët për shtyp, ora 18:30)