04 Gusht 2021

Ministri Hyseni në Strasbourg lobon për liberalizimin e vizave

Strasburg, 10 mars - Gjatё qёndrimit tё tij nё Strasbourg, Ministri i Punёve tё Jashtme i Republikёs sё Kosovёs, Skender Hyseni ёshtё takuar me njё numёr anёtarёsh dhe pёrfaqёsuesish tё Parlamentit Evropian, pёrfshirё këtu edhe nga shtete anёtare tё Bashkimit Evropian tё cilët ende nuk e kanё njohur shtetin e Kosovёs.

Nё takimet e tij, Ministri Hyseni ka pasur temё qendrore liberalizimin e vizave pёr Kosovёn dhe nevojёn e rёndёsinё e pёrfshirjes sё Kosovёs nё tё gjitha skemat integruese tё Bashkimit Evropian, si dhe rёndёsinё e njohjes nga pesё shtetet e BE-sё qё ende nuk e kanё njohur Republikёn e Kosovёs.

Ministri Hyseni ka takuar, nё takime tё veçanta, Gabriele Albertini nga Italia, kryesues i Komitetit pёr Marrёdhёnie me Jashtё i Parlamentit Evropian, Ioannis Kasoulides nga Qiproja, kryetar i grupit punues pёr Marrёdhёnie me Jashtё, znj. Ulrike Lunacek, anёtare e Parlamentit Evropiane dhe raportuese e Grupit pёr Kosovёn, Arnaud Danjean, anёtar i Komitetit pёr Marrёdhёnie me Jashtё dhe anёtarёt e Parlamentit Evropian, po ashtu anёtarё tё Komitetit pёr Marrёdhёnie me Jashtё, Bernd Posselt nga Gjermania, Hannes Swoboda nga Austria, Ivo Vajgl nga Sllovenia, Eduard Kukan nga Sllovakia, Martin Kamp nga Gjermania, Paul Rübig nga Austria, dhe Zoran Thaller nga Sllovenia.     

Gjatё  takimeve, Ministri Hyseni ka theksuar se ёshtё e njё rёndёsie tё veçantё qё qytetarёve tё Kosovёs t’i ofrohet njё perspektivё e qartё sa i pёrket liberalizimit tё vizave dhe proceseve integruese nё Bashkimin Evropian. Bashkёbiseduesit u pajtuan me nevojёn qё Kosovёs t’i ofrohet udhёzuesi dhe afati kohor pёr pёrmbushjen e kritereve tё nevojshme me qёllim qё liberalizimi i vizave tё bёhet sa mё parё qё tё jetё e mundur.

Bashkёbiseduesit e kanё siguruar Ministrin Hyseni se, çёshtja e liberalizimit tё vizave pёr Kosovёn nuk do tё pengohet nga vendet e BE-sё tё cilat ende nuk e kanё njohur pavarёsinё e Kosovёs, si dhe e kanё siguruar pёr mbёshtetjen e Parlamentit Evropian nё kёtё proces tё rёndёsishёm. Ministri, nga ana e tij, ka thёnё se Republika e Kosovёs ёshtё thellёsisht e pёrkushtuar pёr tё plotёsuar kriteret e kёrkuara pёr kёtё qёllim.

Gjatё takimeve, po ashtu ёshtё biseduar pёr gjendjen e pёrgjithshme nё Kosovё, pёrfshirё ekonominё, sigurinё dhe reformat nё kontekst tё procesit tё integrimeve evro-atlantike.

Gjatё qёndrimit tё tij nё Strabsourg, Ministri Hyseni u ёshtё drejtuar anёtarёve tё grupit punues tё Paneuropa-s, me temёn “Pavarёsia e Kosovёs: Dy vite pas”. Drejtues i takimit ishte anёtari i Parlamentit, Paul Rübig. Nё takim morёn pjesё njё numёr i madh i anёtarёve tё Parlamentit Evropian, me ç’rast Ministri, pas prezantimit tё tij, u pёrgjigj nё shumё pyetje tё tё pranishmёve.   

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Gusht 2021

- Bordi dhe menaxhmenti i NP KOSTT raporton para Komisionit për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me organizmin e brendshëm dhe zbatimin e projekteve. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)