06 Tetor 2022

Mbahet nënkomiteti i gjashtë i MSA-së për financa dhe statistika

Prishtinë, 22 shtator - Zyrtarë nga Kosova dhe Bashkimi Evropian mblodhën një takim dixhital më 21 shtator 2022 për të diskutuar zhvillimet gjatë vitit të kaluar, kur nënkomiteti u takua për herë të fundit, në fushat e çështjeve ekonomike, financiare dhe statistikore. Diskutimi u mbajt në kornizën e Marrëveshjes së Stabilizimit dhe Asociimit (MSA), e cila hyri në fuqi në prill 2016. Gjatë takimit, zyrtarët shkëmbyen pikëpamje për fusha të ndryshme, përfshirë zhvillimin ekonomik, politikat buxhetore dhe fiskale, mjedisin e biznesit, dhe kontrollin e brendshëm të financave publike. Në të gjitha fushat, Bashkimi Evropian dhe Kosova ranë dakord për rëndësinë e zbatimit të përparësive përkatëse të Programit të Reformës Ekonomike dhe rekomandimeve nga raportet e Komisionit. 

Në fushën e politikave ekonomike dhe fiskale, zhvillimet kryesore dhe të mëdha ekonomike u diskutuan duke përfshirë rritjen e PBB -së, inflacionin, tregun e punës dhe konkurrencën e jashtme; si dhe rezultatet aktuale dhe të pritura fiskale dhe ekonomike të programit të ringjalljes ekonomike. Ndërsa rritja ekonomike e Kosovës u rrit në vitin 2021, me PBB -në e vërtetë në rritje me 10.75%, perspektiva ekonomike po përkeqësohet, dhe rritja u ngadalësua në 2.1% në tremujorin e dytë të 2022, për shkak të ndikimit të krizës globale ekonomike.

Qeveria prezantoi perspektivën për politikat fiskale, duke reflektuar parashikimet e Kornizës Afatmesme të Shpenzimeve (PKA) dhe masat e fundit në lidhje me efiçencën e energjisë dhe mbështetjen për familjet dhe bizneset për t'u përballur me rritjen e shpejtë të çmimeve të energjisë. BE-ja nënvizoi rëndësinë e respektimit të udhëzimeve të politikave të Programit të Reformës Ekonomike, veçanërisht në lidhje me rritjen e shpenzimeve aktuale dhe shpenzimet e reja sociale të shpallura në Programin e Ringjalljes Ekonomike, si dhe rreziqet fiskale në rritje para-ekzistuese. BE-ja rikujtoi nevojën për të ruajtur stabilitetin makro-fiskal duke respektuar kufijtë e shpenzimeve dhe deficitit të përcaktuara nga rregullat fiskale, duke marrë parasysh fleksibilitetin e përkohshëm në përgjigje të ndikimit të pandemisë. Gjithashtu u diskutua mbi zhvillimet e fundit në sektorin bankar dhe atë të sigurimeve.

Diskutimi u zhvillua mbi reformat kryesore strukturore në sektorë të tillë si mjedisi i biznesit, energjia dhe privatizimi, duke përfshirë nevojën për të rishikuar të gjitha skemat ekzistuese të pensioneve dhe sociale për të vlerësuar implikimet e tyre afatgjata fiskale. U diskutuan edhe zhvillimet legjislative dhe menaxhimi i ndërmarrjeve publike (NP). 

Gjithashtu u vlerësua progresi në reformat e tjera strukturore. Palët u dakorduan që nxitja e zhvillimit të sektorit privat, investimet e huaja direkte, forcimi i produktivitetit, nxitja e sipërmarrjes, rritja e shkallës së pjesëmarrjes së grave në fuqinë punëtore dhe krijimi i përgjithshëm i vendeve të punës duhet të udhëheqin agjendën e reformave të Kosovës. 

Në fushën e statistikave, u diskutua për rëndësinë e Agjencisë së Statistikave të Kosovës për zbatimin e Ligjit për Statistikat, si dhe për nevojën e fuqizimit të kapaciteteve administrative të Agjencisë. U ngrit gjithashtu forcimi i llogarive kombëtare, duke përfshirë statistikat e biznesit dhe kontributet në bazat e të dhënave evropiane. U theksua rëndësia e përgatitjes në kohë të regjistrimit të vitit 2023, duke përfshirë financimin dhe metodologjinë e nevojshme.

Në fushën e Kontrollit Financiar, u diskutuan zhvillimet e fundit në Kontrollin e Brendshëm Financiar Publik, veçanërisht rëndësia e sigurimit të Kontrollit të Brendshëm Financiar Publik dhe Reformave të Menaxhimit të Financave Publike dhe Administratës Publike. Gjithashtu u diskutua nevoja për një mbikqyrje më të fortë të Parlamentit dhe Qeverisë dhe zbatimi i rekomandimeve të auditimit të jashtëm.

Takimi u bashkëkryesua nga Departamenti i Kritereve Ekonomike dhe Tregut të Brendshëm në Zyrën e Kryeministrit; dhe Drejtoritë e Përgjithshme të Komisionit Evropian për Çështjet Ekonomike dhe Financiare dhe për Fqinjësinë dhe Negociatat e Zgjerimit. 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 tetor 2022

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton raporti me amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Procedurën Përmbarimore. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 9:00)

- Byroja Kosovare e Sigurimit shënon 11 vjetorin e themelimit. (Hotel Venus, ora 9:00)

- Ministria e Punëve të Brendshme e Kosovës dhe UNDP Kosova do të organizojnë  fillimi e fushatës për ndërgjegjësimin e publikut  “Festo me zemër, jo me armë” që synon ngritjen e vetëdijes për rrezikun e posedimit dhe keqpërdorimit të armëve të vogla dhe të lehta. (Swiss Diamond Hotel, ora 10:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KEK-ut, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Oda Amerikane po organizon tryezën e rrumbullakët me titullin "Ndërtimi i partneritetit për përmirësimin e kujdesit ndaj pacientëve në Kosovë", për të diskutuar lidhur me këtë temë dhe sfidat e tjera në fushën e kujdesit shëndetësor, me ekspertë eminentë nga Kroacia. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

-  Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës interviston Jeton Mehmetin Kryesues i Bordit të Drejtorëve të KOSTT. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Avokati i Popullit organizon dëgjime publike përkitazi me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal të Prishtinës, ora 10:00)

- Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli do të mbajë konferencë për media me temë 'Masat për subvencionim të efiçiencës së energjisë për qytetarët'. (Ministria e Ekonomisë, salla e takimeve, ora 11:00)

- Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për shërbimin civil të Kosovës raporton para Komisionit për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal lidhur me punën 6 mujore të vitit 2022. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:00)

- Me rastin e vdekjes së ish komandantit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Deli Lekaj, Komuna e Deçanit organizon mbledhjen komemorative. (Salla e Kuvendit të Komunës, ora 12:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 13:30)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston anëtaret e bordit të KOSTT-it, për periudhën 2006-2008. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 14:00)