03 Gusht 2021

KPJ: qasja e qeverisë për bisedimet është shqetësuese

Prishtinë, 26 shkurt -  Klubi për Politikë të Jashtme(KPJ) po e përcjell me shqetësim aktivitetin e qeverisë së re të Kosovës rreth procesit të bisedimeve të paralajmëruara me Serbinë.

Mënyra se si qeveria po i qaset këtij procesi sipas KPJ-se ngrit shqetësime serioze për ecurinë e tij, por mbi të gjitha për pasojat që do të mund të prodhohen në raport me interesat shtetërore.

Klubi ka vlerësuar se i tërë procesi i bisedimeve duhet të jetë konsensual dhe duhet t’i nënshtrohet verifikimit të Kuvendit të Kosovës.

Nisja e takimeve të para negociatore dhe emërimi i zyrtarit që do t’i prijë bisedimeve, tregojnë se Thaçi ia ka mësyrë këtij procesi pa përfillur opozitën dhe pa përfillur Kuvendin e Kosovës. KPJ konsideron se Kuvendi i Kosovës është vendi ku procesi negociator duhet fillimisht të diskutohet e më pas të aprovohet fillimi i tij.

Kosova tanimë ka një traditë të vendosur të unitetit të forcave politike, qofshin ato në pozitë apo opozitë, në funksion të interesave shtetërore kur është fjala për bisedimet e me Serbinë.

Devijimi nga kjo formë e vendimmarrjes paraqet degradim të një standardi të arritur me shumë mund, që potencialisht rrezikon stabilitetin e vendit.

Përvojat e kaluara negociatore të Kosovës kanë dëshmuar për pozicion inferior negociator të Kosovës si pasojë e mungesës së platformës së shkruar.

Deri në këtë moment, opinioni publik i Kosovës e as deputetët e Kuvendit të Kosovës  nuk janë  njoftuar për ndonjë përpjekje eventuale të institucioneve shtetërore për të ndërtuar Platformën shtetërore për bisedimet me Serbinë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Gusht 2021

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare në të cilën mbahet debat parlamentar lidhur me punën njëqind ditore të Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Zyra e UNICEF-it në Kosovë shënojnë hapjen e Muajit të Rinisë me mundësi të punës praktike për 900 të rinj. (Parku i Gërmisë tek fusha e basketbollit, pranë Qendrës Rekreative, ora 10:00)

-  Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Kompanisë “Telekomi i Kosovës” me të ftuar Kryeshefin ekzekutiv dhe Kryesuesin e Bordit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- ATRC në bashkepunim me CSGD organizojnë tryezën e diksutimit në të cilën do të shpalosen rezultatet e raportit të “Hate O Meter” i cili është hulumtim mbi Gjuhën e Urrejtjes në Mediat Kosovare . (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku raporton para Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Kryetari i PDK-së Dega në Prizren, Shaqir Totaj mban konferencën e radhës për media. (Sheshi Shatërvan, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 14:00)