03 Gusht 2021

Ftohen fëmijët të paraqesin vizionin për barazinë gjinore

Prishtinë, 8 mars - Bashkimi Evropian këtë vit edhe një herë ka sjellë në lojë krijimtarinë e fëmijëve të Kosovës. Fëmijët e moshës 8 deri 10 vjeç ftohen që përmes vizatimeve të paraqesin vizionet e tyre për barazinë gjinore.

Komisioni Evropian me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas, 8 mars 2011, organizon konkursin botëror për vizatimet e fëmijëve me temën e barazisë gjinore, i cili tashmë ka pesë vite që organizohet.

Tema e konkursit të këtij viti është \"Na ishte një herë një vogëlush dhe vogëlushe, të cilët së bashku dëshironin ta bënin botën një vend më të mirë ...”.  Në Kosovë ky konkurs është lansuar nga Zyra ndërlidhëse e KE-së në praninë e fëmijëve dhe mësimdhënësve, institucioneve dhe organizatave relevante qeveritare.  Fëmijët ftohen që vizatimet e tyre ku ilustrohet barazia gjinore t’i dorëzojnë në Zyrën ndërlidhëse të KE-së në Prishtinë, deri më 20 maj 2011.  Në verë të vitit 2011 do të organizohet një manifestim festues për 10 finalistët nga Kosova dhe shokët e tyre të klasës.

Veç kësaj, dy vizatime fituese nga secili regjion do të përzgjidhen nga një juri e përbërë nga fëmijë nga mbarë Evropa.  Fituesve do t’i ndahet një çmim në vlerë 1.000 euro për secilin regjion. Vizatimet fituese do të paraqiten në një broshurë e cila do të shpërndahet në shkollat e vendeve pjesëmarrëse.

Barazia ndërmjet grave dhe meshkujve është e drejtë fundamentale, vlerë e përbashkët e BE-së dhe një kusht i domosdoshëm për arritjen e objektivave të BE-së për rritje, punësim dhe kohezion social. 

BE-ja me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas në vitin 2007 ka lansuar Konkursin e Vizatimeve për barazi gjinore, me qëllim të ngritjes së vetëdijes së fëmijëve për çështjet gjinore në mbarë botën. 

Që nga atëherë, në konkurs kanë marrë pjesë më shumë se 60.000 fëmijë nga të gjitha këndet e botës.  Dhjetë-vjeçari nga Peja, Lorik Kelmendi, është zgjedhur finalist në nivel botëror në vitin 2009.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Gusht 2021

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare në të cilën mbahet debat parlamentar lidhur me punën njëqind ditore të Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Zyra e UNICEF-it në Kosovë shënojnë hapjen e Muajit të Rinisë me mundësi të punës praktike për 900 të rinj. (Parku i Gërmisë tek fusha e basketbollit, pranë Qendrës Rekreative, ora 10:00)

-  Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Kompanisë “Telekomi i Kosovës” me të ftuar Kryeshefin ekzekutiv dhe Kryesuesin e Bordit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- ATRC në bashkepunim me CSGD organizojnë tryezën e diksutimit në të cilën do të shpalosen rezultatet e raportit të “Hate O Meter” i cili është hulumtim mbi Gjuhën e Urrejtjes në Mediat Kosovare . (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku raporton para Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 11:00)

- Kryetari i PDK-së Dega në Prizren, Shaqir Totaj mban konferencën e radhës për media. (Sheshi Shatërvan, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 14:00)