30 Shtator 2022

Avokati i Popullit rekomandon ndryshimin e Ligjit për Kontabilitet

Prishtinë, 4 maj - Avokati i Popullit në raportin e tij të fundit i ka rekomanduar Ministrisë së Financave, Punës dhe Transfereve që ta ndryshojë dhe plotësojë Ligjin për Kontabilitet, Raportim Financiar dhe Auditim.

Avokati i Popullit, z. Naim Qelaj, ka trajtuar ankesën e Institutit për Kontabilitet, Auditim dhe Financa (IKAF), i cili ka kërkuar që të shqyrtohet papajtueshmëria ligjore dhe pasojat e diskriminimit në Ligjin për Kontabilitet, Raportim Financiar dhe Auditim, duke sqaruar se me aplikimin e dispozitave dhe revokimin e licencës për shkak të mos anëtarësimit në Federatën Ndërkombëtare të Kontabilistëve (FNK) do të kishte pasoja të drejtpërdrejta për kandidatët e regjistruar për licencim dhe atë për 3450 anëtarë të licencuar në periudhën 2013-2021 dhe për 987 kandidatë për edukim të vazhdueshëm profesional.

Në rast të heqjes së licencës së IKAF-it, kandidatët e tij do të humbnin kualifikimet profesionale dhe të drejtën për ta ushtruar profesionin.

Avokati i Popullit e ka trajtuar këtë ankesë nga aspekti i të drejtave dhe i lirive të njeriut si dhe i legjislacionit kundër diskriminimit, duke pasur parasysh parimin e ligjshmërisë dhe të sigurisë juridike.

Raporti nënvizon se duke pasur parasysh kompetencat e listuara të Këshillit të Kosovës për Raportim Financiar (KKRF), nuk është e qartë se çfarë roli do të luante obligimi i shoqatës për t’u anëtarësuar në FNK, në mbikëqyrjen dhe në ushtrimin e profesionit.

“Imponimi i këtij kushti është i pakuptimtë, sepse nuk është evident qëllimi i anëtarësimit të shoqatave të Kosovës për të cilin ky kusht kjo do të ishte i domosdoshëm, duke pasur parasysh se IKAF-i është një organizatë jofitimprurëse, e përbërë nga organizata profesionale të kontabilistëve.” -  thuhet në raport.

Avokati i Popullit konstaton se Shoqatat e Kontabilitetit dhe Auditimit mund të bëhen anëtare të FNK-së, por anëtarësimi duhet të jetë në baza vullnetare dhe në asnjë mënyrë të mos imponohet si imperativ ligjor.

“Avokati i Popullit vlerëson se dispozitat e nenit 3, paragrafi 1, pika 1.13, dhe të nenit 33, paragrafi 3, të Ligjit nr. 06/L-032 për Kontabilitet, Raportim Financiar dhe Auditim janë kontradiktore dhe nuk përputhen me parimin bazë të ligjshmërisë, sigurisë juridike dhe respektimit të legjislacionit kundër diskriminimit.” - theksohet në raport.

“Me detyrimin për anëtarësim dhe trajtimin siç e rregullon ligji aktual licencimin e shoqatave që nuk janë anëtare të FNK-së, vjen deri te diskriminimi i mijëra anëtarëve të tyre, të cilët tashmë janë të licencuar ose janë kandidatë për licencim dhe arsimim të vazhdueshëm profesional.” – konstaton më tej Raporti.

Raporti i rekomandon Ministrisë së Financave, Punës edhe Transfereve që ta ndryshojë ligjin në fjalë në mënyrë që të mos jetë në kundërshtim me parimet kushtetuese të sundimit të ligjit dhe të mosdiskriminimit të garantuara me ligj. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 shtator 2022

- Në Ditën Ndërkombëtare e Personave të Moshuar UNFPA prezanton të dhenat kyqe dhe opsionet e dala nga anketa për izolimin social tek personat e moshuar në Kosovë. (Hotel International Prishtina, ora 10:00)

- Mbahet takimi i 219-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Online, ora 10:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës interviston Hekuran Murati, Minister i Financave, Punës dhe Transfereve dhe interviston Ymer Fejzullahu, Kryesues i Bordit të Zyrës së Rregullatorit për Energji. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Balkan Green Foundation me mbështjetje të Heinrich Böll Stiftung mban konferencë për media, në të cilën do të prezentohet hulumtimi: “Kriza Energjetike në Ballkanin Perëndimor: Masat e ndërmarra në kohën e rritjes së çmimeve të energjisë”. (Zyret e Balkan Green Foundation afër Librarisë Koha në Prishtinë, ora 12:00)

- Nën organizimin e organizatës gjermane GIZ, kryetarët e komunave të regjionit të Gjilanit nënshkruajnë memorandum mirëkuptimi. (Hotel Astoria në Gjilan, ora 13:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, së bashku me Zëvendëskryeministren për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, znj. Emilija Redžepi, marrin pjesë në tryezën e rrumbullakët me komunitetin boshnjak, organizuar nga Zyra për Çështje të Komuniteteve e Zyrës së Kryeministrit. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 13:30)

- Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino do të qëndrojë në Kosovë ku mbajë edhe një konferencë për media. (Selia e Federatës së Futbollit, ora 15:00)

- Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ministri Hajrulla Çeku, përfaqësues të Federatës së Xhudos të Kosovës marrin pjesë në ceremoninë e lansimit të programit "Kosova, shtet i xhudos”. (Lapidariumi i Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 17:00)

- Qendër Telefonike për Parandalim të Vetëvrasjes Linja e Jetës organizon një koncertë për mbledhje të fondeve në mënyrë që të mos mbyllet pasi është në gjendje të rënduar financiare, ora 20:30