05 Dhjetor 2022

Referendumi krijon debat publik

Shkruar nga Ali Hertica

Demokraci do të thotë "sundimi i njerëzve",në demokraci nuk ka autoritet mbi qytetarët; populli është sovran.

Ligjet kanë autoritet sepse ato janë marrëveshje vullnetare (kontrata shoqërore) ndërmjet qytetarëve të barabartë dhe të lirë. Prandaj, qytetarët duhet të jenë në gjendje të thonë fjalën e fundit mbi ligjet. Kjo mund të bëhet përmes referendumit.

Referendumi siguron mbështetje për politikën. Ligjet dhe vendimet janë më të përshtatura për dëshirat dhe nevojat e shoqërisë civile.

Ekziston një debat publik më i gjatë dhe shumë më intensiv, por pasi të merren vendime, ka një mbështetje të gjerë dhe mund të zbatohet pa probleme.

 Për shkak se qytetarët e dinë që rezultatet e referendumit zbatohen në të vërtetë, ka kuptim që ata të marrin pjesë në diskutimet publike.

Pse duhet të thelloheni në çështje për të cilat nuk keni asgjë për të thënë gjithsesi? Referendumi gjithashtu u jep mundësi politikanëve të paraqesin pikëpamjet e tyre shumë më gjerësisht.

Debati publik bëhet më i afërt me biznesin nën ndikimin e referendumeve, sepse një referendum ka të bëjë me një rast të përcaktuar qartë, ndërsa në debatet zgjedhore të gjitha çështjet janë të përziera në mënyrë kaotike.

 Referendumi ka një efekt “integrues” në shoqëri. Në një demokraci për referendume, politikanët nuk kanë mundësi të injorojnë grupe më të mëdha të qytetarëve, sepse atëherë ata mund të fillojnë referendume dhe ndoshta të bindin shumicën.

Në një demokraci referendumi, të gjitha grupet e rëndësishme shoqërore janë të ftuar të ndihmojnë në formësimin e politikës.

Në një demokraci referendumi, çdo çështje duhet të gjejë shumicën e vet. Kjo shumicë formohet në baza ad hoc çdo herë. Një herë ju i përkisni fituesve, herën tjetër ju takoni humbësve.

Kjo është në kontrast me një sistem thjesht përfaqësues, në të cilin shumica qeverisëse mund të marrë çfarë të dojë, dhe opozita është në favor të proshutës dhe fasuleve.

 Referendumi ka efekte pozitive në politikë dhe shoqëri. Shumë kërkime janë kryer në lidhje me efektet e demokracisë së drejtpërdrejtë në Zvicër dhe shtetet e SH.B.A.-së, ku sistemet e gjera të referendumit ekzistojnë për mbi 100 vjet.

Kjo tregon se referendumet janë të ndërlidhura me rritjen më të lartë ekonomike, evazionin më të ulët të taksave, borxhin më të ulët publik dhe nivele edhe më të larta të lumturisë midis qytetarëve.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja: për dekada, sipas sondazheve, rreth 70 deri në 80 përqind e popullsisë ka dashur futjen e referendumit.

Në një demokraci që tashmë do të ishte një argument i mjaftueshëm.Referendumi nuk do të përshtatej në sistemin përfaqësues. Ky argument është mjaft i pakuptimtë.

Nuk ka vende në botë që qeverisen thjesht nga demokracia e drejtpërdrejtë (pa parlament), por ka edhe pak vende që nuk kanë ndonjë formë referendumi. Përzierja është normë.

Në Zvicër dhe gjysmën e të gjitha shteteve amerikane, sisteme të gjera referendumi kanë ekzistuar për më shumë se një shekull, të ngulitura në shumë mënyra në sistemin parlamentar.
 
Autoriteti i parlamentit dhe partive politike do të minohej nëse një vendim parlamentar prishej përmes një referendumi.

Në realitet, parlamenti ka kohë që e ka humbur atë autoritet. Në sondazhet ndërkombëtare për besimin që qytetarët kanë në të gjitha llojet e "institucioneve", parlamentet zakonisht rri kot.

Duke prezantuar referendumin, politikanët do të tregonin se ata janë të gatshëm të ndajnë pushtetin dhe të dëgjojnë argumentet.

Ata ndonjëherë do të humbnin një referendum, por kjo mund t'u jepte atyre shumë autoritet dhe respekt, si dhe shumë më tepër mundësi për të vendosur argumentet dhe pozicionet e tyre në vëmendjen e publikut.

Në një referendum do të ndodhte "lidhja": subjektet do të luanin një rol që nuk kanë asnjë lidhje me referendumin.

Në realitet, në një sistem thjesht përfaqësues, sigurisht që flitet shumë më tepër për "lidhje": në debatet zgjedhore të gjitha çështjet e mundshme janë të përziera në mënyrë kaotike dhe të gjitha argumentet e mundshme për të gjitha llojet e subjekteve duhet të çojnë në shtypjen e një butoni.

Në një demokraci referendumi, temat mund të diskutohen një nga një, pa pasur nevojë të ndikojnë njëra mbi tjetrën.

Kushdo që ka frikë nga lidhja duhet të argumentojë për demokraci më të drejtpërdrejtë. Referendumi do të kishte një efekt vonues. Ekziston në një farë mase, por pyetja është nëse kjo është e keqe.

 Në ditët e sotme ne shpesh shohim se legjislacioni dhe rregulloret po ndryshohen me një ritëm të shpejtë.

Çdo qeveri e re zhbën ndryshimet nga e mëparshmja. Nëse shoqëria sapo është mësuar me një sistem të ri, do të ketë një të ri.

Një demokraci për referendumin do të sillte më shumë paqe në këtë pikë. Debati i gjerë dhe gjithëpërfshirës publik lejon që të miratohen ligje që mendohen më mirë dhe kanë mbështetje të gjerë

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)