02 Dhjetor 2022

Politikanët e korruptuar dhe sipërmarrësit e mëdhenj

Shkruar nga Ali Hertica

Forma të shumta të sjelljes së tepruar janë krejtësisht të ligjshme: bakanali, orgjia, dehja dhe dehja. Megjithatë, një sjellje e tillë mund të ketë pasoja të mëdha publike, të tilla si shpërdorimi i aksioneve dhe humbja e pasurive.

Shkatërrimi i vlerës ('shkatërrim'/'shkatërrim') mund të mos jetë kriminal paraprakisht, por ka ndërlidhje me kriminalitetin dhe shmangien e përgjegjësisë.

Në të kundërt, sjelljet e tepruara që përmbajnë një element të 'mbushjes', si aktet e dhunshme, por edhe grabitjet dhe grabitjet, lidhen me veprat kriminale. Për shembull, puna e fëmijëve është një tepricë e kapitalizmit të shfrenuar.2

Ajo që është e papranueshme është e diskutueshme. Disa e konsiderojnë prostitucionin një teprim, të tjerëve një aktivitet të këndshëm të kohës së lirë.

Dekadenca, shthurja dhe pasuria fyese nuk ngjallin reagime mosmiratuese paraprakisht. Prandaj, sjellja e tepruar nuk është nga përkufizimi e turpshme, perverse apo imorale.

Për shembull, dhënia e të gjitha pasurive tuaja ose kalimi i një periudhe të zgjatur agjërimi mund të mbështetet në shumë miratim në shoqëri.

Ndryshe është në rastin e mënyrës së pakujdesshme të trajtimit të pushtetit, pasurisë dhe pasurisë së ultra të pasurve.

Për politikanët e korruptuar dhe sipërmarrësit e mëdhenj, përvetësimi dhe shfrytëzimi i të mirave publike duket i vetëkuptueshëm.

Aktualisht, shumë oligarkë rusë, dhe natyrisht edhe Putini, shfaqin karakteristika kleptokratike . Kur hasim në këto postime, reagimi ynë i parë është se diçka nuk është në rregull këtu: ka të bëjë me aftësi të çmendura, pasion dhe mospërputhje ekstreme.

Termi 'tepricë' mund të tregojë gjithashtu një situatë të jashtëzakonshme. Një shembull është Memorandumi i Tepërt (1969) i qeverisë holandeze mbi veprimet e dhunshme të ushtarëve holandezë në Indonezi, duke përfshirë vrasjen masive në Rawagede.

Performanca e shfaqur ishte jashtëzakonisht e dhunshme dhe një largim nga ajo që mund të pritej. Po kështu është edhe “policimi i tepruar” për të cilin vdekja e dhunshme e George Floyd në Minneapolis në pranverën e vitit 2020 është një shembull tragjik.

Dhuna ushtarake dhe policore sipas definicionit është dhunë e standardizuar dhe e rregullt. Kjo bën të mundur që të tregohet se ku dhuna kthehet në një tepricë dhune, kjo vlen edhe për dënimin: shqiptimi i dënimeve mizore dhe çnjerëzore quhet i tepruar.

Brenda kriminologjisë kryesore, relativisht pak vëmendje i kushtohet çështjes së teprimit dhe prejardhjes së saj kulturore dhe sociale.

Në një farë kuptimi kjo është logjike, sepse shumë praktika të tepruara – të tilla si grumbullimi i shumave absurde të parave – nuk dënohen me ligj.

Sipas Vincenzo Ruggiero (2000), kriminologjisë i mungojnë mjetet konceptuale për të analizuar tepricën. Kriminologjia klasike i bën papastërtitë dhe ulluqet fushën më të rëndësishme të kërkimit.

 Bëhet fjalë gjithmonë për varfërinë, privimin, mungesën dhe nevojën e të pambrojturve. Sipas tij, ne duhet të kalojmë nga ajo perspektivë e privimit - privimi i mundësive, burimeve dhe socializimi i denjë - në një perspektivë të praktikave të paligjshme të dominuara nga bollëku, pasuria dhe teprica. Kështu, 'privimi relativ' do t'i linte vendin 'bollëkut relative.

Për të sqaruar temën e 'eksesit', sociologët dhe kriminologët janë frymëzuar nga vepra e shkrimtarit dhe filozofit francez Georges Bataille.

Ky teoricien i teprimit njihet, së bashku me filozofët si Friedrich Nietzsche dhe George Sorel, si një 'mendimtar i rrezikshëm' që i kushtoi shumë vëmendje aspekteve irracionale, libidinoze dhe orgjastike të veprimit njerëzor.

Bataille e koncepton tepricën si energji të tepërt që mbetet pasi janë kryer aktivitetet (ri)prodhuese dhe janë plotësuar nevojat e nevojshme.

Nëse ajo energji nuk mund të përthithet në rritjen e organizmit shoqëror, ajo duhet të lirohet me tepricë: 'Duhet shpenzuar, me dëshirë ose jo, në mënyrë të lavdishme ose katastrofike .

Në këtë kontekst ai flet për një 'ekonomi të përgjithshme të tepricës' joproduktive, e cila ndër të tjera sjell humbje, shkatërrim, humbje dhe shpërdorim.

Sipas Bataille, ky konsum i padobishëm është përcaktuesi kryesor i çdo kulture. Aktivitetet e mëposhtme heterogjene mund të kuptohen si humbje e energjisë së tepërt: luksi, lufta, zia, monumentet madhështore, garat, spektakli, artet, seksi i çoroditur – të gjitha aktivitetet që nuk kanë asnjë qëllim jashtë vetes.

Bataille kritikon shoqërinë moderne, të orientuar drejt shërbimeve, në të cilën shkarkime të tilla mund të ndodhin në një masë më të vogël. Aktivitetet rituale dhe ekstatike bëhen të pakuptueshme dhe "ekonomia e përgjithshme e teprimit" që karakterizonte.

Ata i shtyjnë burimet e energjisë në panik moral, një "bashkim dëshirash që së bashku shkaktojnë një shkarkim shpërthyes të energjive të tepërta" Kështu, paniku moral mund të shihet si një manifestim i një 'ekonomie të tepërt'.

Në një studim mbi kthesën ndëshkuese që ka zënë vend që nga vitet thekson se dëshirat kriminale bashkëkohore mund të vendosen në kontekstin e asaj që Bataille e quajti 'ekonomi e përgjithshme e tepricës'.

Praktikat penale në vendet anglo-saksone përsëri korrespondojnë me pasionet ndëshkuese të turmave të tërbuara.

Sipas Hallsworth, kthesa ndëshkuese duhet të kuptohet si minim i sistemit modern, të përmbajtur të drejtësisë penale, duke përfshirë diskurset humaniste të iluminizmit.

Një nga kriminologët e paktë që është përpjekur gjerësisht të zbatojë konceptin e eksesit në analizën sociale të krimit dhe sigurisë, ai thekson se shumë kriminologë pa ndryshim ia atribuojnë format ekstravagante të krimit grupeve të margjinalizuara që nuk janë në gjendje të kontrollojnë impulset dhe dëshirat e tyre.

Për shembull, krime argumentojnë se i gjithë krimi buron nga impulset egoiste, dëshira për kënaqësi të menjëhershme dhe mungesa e reflektimit mbi pasojat e ardhshme.

Kërkuesit e rrezikut të cilët janë impulsivë, të pandjeshëm, dritëshkurtër dhe joverbalë janë më të prirur ndaj akteve kriminale.

Kështu, krimi lidhet me sjellje të tilla si pirja e duhanit, pirja, përdorimi i drogës, bixhozi, prindërimi i dobët dhe fëmijët e lindur nga seksi jashtëmartesor dhe i shpejtë.

Pra, këta janë njerëz që nuk kanë mësuar kurrë të kontrollojnë sjelljen e tyre dhe që kanë pasur shoqërizim të keq.

Loader pajtohet se krimi shpesh rrjedh nga një veprim që prodhon kënaqësi dhe injorimi i interesave të të tjerëve.

Por lind një problem, pse të mos përmendim kënaqësitë, teprimet dhe mungesën e vetëkontrollit të shtresave të mesme dhe të larta.

Aktrimi i tepërt dhe kënaqja e tepërt duket se zbulojnë një problem të gjerë të vetëkontrollit që prek të gjitha sferat e jetës.

Prandaj, argumenti i socializimit të dobët nuk është i saktë, përveç nëse supozoni se djemtë dhe vajzat e denjë të klasës së mesme që fluturojnë nëpër botë, marrin pilula dhe kanë dollapë të tejmbushur, janë lënë pas dore në rininë e tyre.

Për këtë arsye, Loader arrin në përfundimin se teoria e Gottfredson dhe historia është e njëanshme dhe rezulton në një bllokim ideologjik. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 2 dhjetor 2022

- Grupi i Miqësisë me Mbretërinë e Bashkuar takohet me delegacionin nga Parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301,ora 9:15)

- Ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu, nesër në kuadër të fushatës globale "16 Ditët e Aktivizmit Kundër Dhunës me Bazë Gjinore" do të lansoj Kurrikulën për Programet e Trajtimit të Dhunës. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyron Projektligjin për Zyrtarët Publik dhe Projektligjin për Pagat në Sektorin Publik. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural organizon konferencën me donatorët për sektorin e bujqësisë me titull "Orientimet Strategjike për Zhvillimin e Sektorit të Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural”. (Hotel “Swiss Diamond”, ora 10:00)

- UNFPA Zyra në Kosovë organizon trajnim me gazetarë që do të trajtoj temën e menaxhimit të krizave të komunikimit, si dhe raportimin medial lidhur me Regjistrimin e popullsisë. (Prishtinë, ora 10:00)

- Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë takohet me delegacionin nga Parlamenti i Mbretërisë së Bashkuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 10:30)

- Në kuadër të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit “Art Without Limit International Film Festival” mbahet programi i për fëmijë, ku do të shfaqen filmat e animuar me pjesmarrës nxënësit e disa shkollave të Prishtinës dhe Lipjanit ku dhe do të ketë performancë me titull “Terapia muzikore” nga qendra burimore “Përparimi” në Prishtinë dhe një performancë nga një këngëtare e re Tirana e cila është anëtare e Down Syndrome në Tiranë! (Kino Armata, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me procesin e vendimmarrjes në sektorin e energjisë për periudhën 2006-2022, në nivelin legjislativ, ekzekutiv, rregullator dhe në ndërmarrje publike interviston Alpin Dogan, Kryeshef Ekzekutiv në KEDS; Serhat Mesut Dinc, Kryeshef Ekzekutiv në KESCO dhe  Alper Erbas, Kryeshef Ekzekutiv në KEDS për periudhën 2019-2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)
 
- Shefi i misionit përcjellës të zgjedhjeve të Bashkimit Evropian, Lukas Mandl, së bashku me ambasadorin e BE-së, Tomáš Szunyog, do të mbajnë një konferencë për shtyp për të prezantuar gjetjet preliminare dhe konkluzione mbi gjendjen e zbatimit të rekomandimeve të Misionit të BE-së për Vëzhgimin e Zgjedhjeve 2021. (Hotel Sirius, ora 14:15)

- Organizata jo-qeveritare "You Can Do" organizon ngjarjen "Darka e Erret" ku zyrtar lokal edhe ndërkombëtar , profesorë e aktivistë do të darkojnë në erresirë totale dhe te diskutojnë rreth pozites se personave me aftesi te kufizuar në shoqëri dhe hapat konkret qe duhet te ndermeren për ketë komunitet. (Restaurant LUXOR në magjistralen Prishtinë - Obiliq, ora 17:00)