06 Dhjetor 2022

Lidhur me Konkursin në UP

Shkruar nga Prof.Dr. Naim Syla

Sipas informacioneve të shpërndara në njësitë akademike, pritet që në Mars të ketë një Konkurs për zgjedhje të stafit akademikë në Universitetin e Prishtinës.

Unë,  si pjesë e kësaj familje të madhe akademike shpreh interesimin për këtë ngjarje të quajtur Konkurs.

Nga përvoja ime disa vjeçare si mësimdhënës dhe udhëheqës i departamentit dhe njësisë akademike (FSHMN) e di dhe e kuptoj peshën që ka ky proces.

Duke pasur parasysh situatën e gjithmbarshme me pandemi, si dhe paqëndrueshmërinë e institucioneve qeveritare (po thuajse për çdo ditë dorëheqit nga një ministër), atëherë këtë proces e bënë akoma edhe më të komplikuar dhe më të vështirë. P

randaj, unë jam i bindur se Rektori, KD dhe Senati i UP aspak nuk do ta kenë të lehtë.

Në vijim do të tentoj me takatin tim intelektual që kam t'i deshifroj dy situatat e lartshënuara dhe të shpreh opinion tim për këtë proces.

Sa i përket pandemisë, tashmë dihet se, ka një vit që ligjërata në UP mbahen online. Mjerisht edhe numri i studentëve ka pësuar rënie.

Statistikat nuk është mirë t'i bëjmë në numrat e studentëve të regjistruar, por në ata që janë aktiv në ligjërata dhe ushtrime. Unë dhe të gjithë ne, e dimë se stafi akademikë është për studentë.

 Nëse numri i tyre ka rënë, atëherë unë besoj se duhet të jemi të kujdesshëm në propozimet e konkursit.

Shumë besoj se,  posa të kryhet pandemia, hartat akademike do të jenë më të qarta. Ndërsa, sa i përket qeverisë, e di se ndokush do të thotë jo se, UP është e pavarur.

Mendoj se, UP dhe të gjitha universitet tjera publike i ka formuar kuvendi i Kosovës, prandaj edhe i përgjigjen qeverisë. Thjeshtë, parashtrohet pyetja pse atëherë MASHT dërgon njerëzit e vet në KD të universiteteve.

Dhe ajo në çfarë fort besoj, qeveria e re duhet që qytetarëve të Kosovës të ju tregoj se ka donë ta orientoj zhvillimin dhe arsimin e vendit.

Mbi këtë bazë Universiteti i Prishtinës dhe universitet tjera publike duhet të ndërtojnë konkurset.

Madje, unë mendoj se qeveria në ardhje duhet të ju ndihmoj universiteteve publike për të ndërtuar dhe respektuar korniza të arsyeshme për zgjedhje të stafit të rregullt akademikë.

Korniza e quajtur rregullore e që duhet të jetë derivat i Statutit nuk mundet të ndryshoj prej një universiteti në universitetin tjetër ose prej një udhëheqje në udhëheqjen tjetër.

Përfundimisht, duke pas parasysh atë që e shtjellova më lartë, unë mendoj se në këtë konkurs të UP- së duhet të shkohet vetëm me pozitat e domosdoshme në kuptim juridikë.

Kështu, rektori dhe senati do ta menaxhonte  më lehtë procesin e konkursit. Në të kundërtën, në këtë kohë mjegullie mund të kemi situata të paqarta.  

Për shembull, ja një situatë hipotetike, çka do të ndodhte sikur pas një viti ngarkesa e një stafi të ri akademikë do të përgjysmohej? Kot pyes.

Në një teren tjetër, pra në kushte më normale, me parametra më të njohur as që do të duhej të bisedohej konkursi.

Kështu mendoj unë. Se a kam të drejtë apo jo, këtë do ta tregoj koha.  Besoj se, këtu do të jemi dhe do ta kemi guximin së pari njerëzor e më pas intelektual ta shohim njëri tjetri në sy dhe të diskutojmë pa hipoteka. Shëndet për të gjithë!
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

 

- Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, së bashku me Ministrin e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci, prezantojnë buxhetin për vitin 2023 para qytetarëve të Komunës së Podujevës. (Teatrin ”Avdush Hasani” në Podujevë, ora 17:30)