12 Gusht 2022

Edhe të pasivizuarit shqiptarë, do të duhej të ken të drejtë të rexhistrohen!?

Shkruar nga Refik Hasani

Regjistrimi i popullsisë në Serbi është regjistrim i rregullt i popullsisë të ekonomisë familjare dhe banesave që ishte planifikuar të zhvillohet në vitin 2021.

Do të mbahet nga data 1 deri më  datēn 31 Tetor 2022.

Në këtë rexhistrim kan pranuar të marrin pjesë edhe  shqiptarët nga Medvegja, Bujanoci e Preshevë. Ky  është projekti kapital ku duhen përgatitje të nevojshme për regjistrimin konform standardeve të BE-së.

Edhe të pasivizuarit që pushteti i Serbisë  është duke realizuar pastrim etnik e diskriminim, kështu që  të gjithë të pasivizuarve t’ju lejohet të  kenë të drejtën të rexhistrohen pasi jan të lindur në Medvegjë, Bujanoc e Preshevë në këtë rast në Serbi, dhe jan të evidentuar në librin Amzë të lindurve përkatësisht posedojm Shtetësin, që dëshmohet  përmesë Çertifikatës së lindjes.   

Do të duhej OSBE-ja dhe mekanizma tjerë të monitorojn tërësisht këtë proces që ka rëndësi shumë të madhe, sepse do të evidentohen, projeksionet e popullsisë, planifikimet demografike.

Ju kujtoj që në vitin 2011, shqiptarët e kësaj  Krahina shqiptare kan bojkotuar regjistrimin e popullsisë, e instanca ndërkombëtare, kan adresuar se rexhistrimi nuk duhet të bojktohet, e tani meqë po marrin pjesë të rexhistrohen të gjithë pa dallim dhe të publikohen në kohë dhe të pasqyrohet, real e në mënyrë objektive.  

Nëse Serbia nuk i rexhistron popullatën e pasivizuar, parashtrohet pyetja e pashmangshme të  kujt do të mbetët kjo kategori e popullatës. Pasi në Republika e Kosovës nuk jan rexhistruar, edhe tani mbesin jo të rexhistruar, të cilit shtet do të mbesin!?.     

Rexhistrimi, do të duhej realizuar  duke krijuar kushte, përmes formularëve edhe në gjuhën shqipe, por edhe stafi të trajnohen në kohë në përpjestim me popullatën e kësaj krahine.  

Rexhistrimi,i saktë e gjithëpërfshirës ku do të duhej dhe pranohej edhe zyrtarisht nga të gjitha mekanizmat ndërkombëtarë cila është gjendja e tyre.

Në çdo formularë të parashifet edhe rubrika nëse është i pasivizuar dhe vetëm kështu do të dihet numri i saktë i të pasivizuarve.   

Dhe nëse nuk regjistrohen edhe kësaj here të pasivizuarit , mbesin jashtë sistemit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 gusht 2022

 - Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkë me ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, vizitojnë Doganën e Kosovës. (Drejtoria e Doganës, ora 8:30)

- Kuvendi nëpërmjet Grupit të Deputetëve të Rinj shënon Ditën Ndërkombëtare të Rinisë. (Salla plenare, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit organizon takimet B2B në kuadër të aktiviteteve të Muajit të Mërgimtarëve. (Restaurant Ura e Shenjtë, ora 10:00)

- Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut – Kosovë ((YIHR KS) shënon Ditën Ndërkombëtare të Rinisë me një aksion rrugor me slloganin “Kur bohet mirë?!” (Sheshi “Nënë Tereza”, ora 12:00)

- Avokati i familjes Dehari, Tomë Gashi, mban konferencë për medie në lidhje me rastin e vdekjes së aktivistit të VV-së, Astrit Dehari. (Zyrat e Tomë Gashit, mbi Kino ABC, ora 12:00)

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkë me ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, vizitojnë kompaninë “Rroni Fer” Sh.P.K. (Magjistralja Gjakovë-Prizren_kilometri i dytë, Objekti i ish-ndërmarrjes “Metaliku”, Gjakovë, ora 14:30)

- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime organizon Festivalin e Rinisë për nder të Ditës së Rinisë. (Lagjja Taukbashqe, ora 18:00)

- Mbahet edicioni i parë i festivalit “MAL FEST”, i cili synon të jetë tradicional dhe objektiv e ka rininë dhe mërgatën e Komunës së Malishevës. Festivali organizohet nga Komuna e Malishevës në bashkëpunim me  organizatën “Values for Better Future”.(parku i qytetit në Malishevë, ora 19:00)

- Në kuadër të Akademisë Verore ‘’Arbën Xhaferi"  mbahet panel diskutimi me deputetët e rinjë të Kuvendit të Kosovës lidhur me rolin dhe rëndesin e të rinjëve në politikë. (Akademia për Siguri Publike të Kosovës, ora 19:30)