06 Dhjetor 2022

Aparati konceptual historik të zhvilluar nga themeluesit e socializmit shkencor

Shkruar nga Ali Hertica

Kjo është e nevojshme për dy arsye në radhë të parë, kjo pikëpamje e historisë ishte pjesë e bagazhit ideologjik të partive që apeluan për trashëgiminë intelektuale të Marksit dhe Engelsit; në këtë mënyrë funksionoi përmes debateve politiko-strategjike brenda lëvizjes të shekujve XIX dhe XX. Në radhë të dytë, historiografia shkencore në rrjedhën e shekullit të njëzetë u ndikua qartë nga kjo pikëpamje e historisë.

Pikëpamja e Marksit dhe Engelsit për historinë është quajtur 'materializëm historik'. Formulimet klasike të kësaj pikëpamjeje të historisë mund të gjenden në Marks dhe Engels 'Manifest der kommunistischen Partei (Londër 1848) dhe në parathënien e Marksit Zur Kritik der politischen Ökonomie (Berlin 1859).

Rastësisht, pasazhe të tjera të panumërta nga vepra e mbledhur e Marksit dhe Engelsit, e cila përfshin më shumë se dyzet vëllime vëllimore, janë gjithashtu të rëndësishme. Skica e dhënë këtu është pra e paplotë dhe mbivlerësuese.

Materializmi historik nënkupton që historia e zhvillimit të shoqërive njerëzore përcaktohet nga i ashtuquajturi themel, domethënë nga forcat prodhuese dhe marrëdhëniet e prodhimit.

Me 'forca prodhuese' kuptohet tërësia e kapaciteteve prodhuese, të burimeve natyrore dhe teknologjive, në dispozicion të një shoqërie.

Futja e bujqësisë, për shembull, shënoi një përparim të rëndësishëm në forcat prodhuese.

'Marrëdhëniet e prodhimit' janë kryesisht marrëdhëniet në të cilat njerëzit u qëndrojnë mjeteve të disponueshme të prodhimit (në shembullin e zgjedhur këtu, toka, mjetet bujqësore, kafshët drafte, etj.); kjo ka të bëjë me pyetjen se në çfarë mase ata kanë kontroll mbi (një pjesë) të atyre mjeteve të prodhimit.

Në shumicën e shoqërive, kontrolli mbi mjetet e prodhimit merr formën e pronësisë së mjeteve të prodhimit; marrëdhëniet e prodhimit janë marrëdhënie pasurore.

Në radhë të dytë, marrëdhëniet e ndërsjella shoqërore midis njerëzve në një shoqëri hyjnë në marrëdhëniet e prodhimit.

Në fakt, në bazë të asaj nëse anëtarët e një shoqërie kontrollojnë një pjesë të mjeteve të disponueshme të prodhimit apo jo, ata mund të ndahen në klasa; marrëdhëniet e prodhimit janë gjithmonë edhe marrëdhënie klasore.

Ata që kontrollojnë mjetet e disponueshme të prodhimit ("klasa sunduese [n]") janë në gjendje të përvetësojnë disa nga rezultatet e punës së atyre që preken më pak.

Të qëndroj me shembullin e zgjedhur: anëtarët e një shoqërie që kontrollojnë tokën bujqësore mund t'u imponojnë anëtarëve të tjerë të asaj shoqërie kushtet në të cilat ata fitojnë qasje në atë tokë - për shembull si qiramarrës.

Ajo që prodhojnë qiramarrësit e tillë më shumë sesa duhet për të mbajtur veten dhe familjet e tyre, i paguhet pronarit të tokës.

Në terminologjinë e Marksit, pronari i tokës përvetëson produktin e 'Mehrarbeit' të qiramarrësit.

Shfrytëzimi i punës është i barabartë me përvetësimin e të ardhurave të "Mehrarbeit" të prodhuesit direkt nga ai që kontrollon mjetet e prodhimit.

Marrëdhëniet thelbësore të klasave në një shoqëri janë marrëdhëniet e shfrytëzimit dhe kanë një karakter antagonist. Me fjalë të tjera, ato janë antagonizma klasore dhe ekziston lufta e klasave

Mënyrat e ndryshme të prodhimit mund të dallohen në bazë të fazës së zhvillimit të forcave prodhuese dhe karakterit të marrëdhënieve të prodhimit.

Përcaktimi i një "mënyre prodhimi" është kryesisht çështja se si organizohet përvetësimi i të ardhurave të "Mehrarbeit" në një shoqëri dhe, në lidhje të drejtpërdrejtë me të, cili është antagonizmi më i rëndësishëm i klasës në atë shoqëri. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)