08 Dhjetor 2021

A ishin zgjedhjet e fundit “debakël” për LVV apo rezultat lehtësisht i parashikueshëm

Shkruar nga Ali Mehmeti

Së pari duhet thënë se ata që kanë pritur që në xhiron e parë të zgjedhjeve lokale në Republikën e Kosovës, Lëvizja Vetëvendosje të fitoj gjysmën e komunave, duke u bazuar në fitimin e mbi gjysmës së votave në zgjedhjet vendore të 14 shkurtit, ose kanë qenë të dehur nga fitorja e 14 shkurtit ose kanë mangësi në njohjen e sistemit të votimit në të dy rastet dhe mangësi në aftësinë e leximit të rezultateve.

Në këto kategori nuk hynë përfaqësuesit e partive opozitare që këtë rezultat duan ta interpretojnë sikur “ftohje” e elektoratit nga LVV, sepse ma nuk po shiten “foret” e Albin Kurtit.  

Mjafton të thuhet që në zgjedhje lokale, teorikisht, mund t’i fitosh 49,99% të votave nga numri i gjithmbarshëm i votuesve dhe mos ta fitosh asnjë komunë, kurse nga ana tjetër ky rezultat do ta garantonte fitoren në nivel vendi, sepse mbetja prej 50,01 do të ndahej mes disa partive të tjera.

Pra, ky rezultat, në krahasim me zgjedhjet vendore të 14 shkurtit, ku LVV fitoi 50.28% të votave do ta bënte diferencën prej vetëm 0,29%. Zbritja prej 0,29% të votave, a mund të quhet debakël? Sigurisht që jo.

Zvogëlimi i votave për LVV është i logjikshëm dhe vjen nga fakti se zgjedhjet lokale kanë “mentalitet” tjetër, sidomos nëpër komunat e vogla, që lidhen me shumë faktorë. Do i përmend vetëm dy.

Para së gjithash faktin se pjesëmarrja e mijëra kandidatëve për asambletë komunale bënë të pamundur përqendrimin e votave te një subjekt politik për shkak të preferencave familjare apo atyre të ngushta lokaliste.

Koalicionet e fshehta parazgjedhore që mund të nuhaten nga leximi i rezultateve në xhiron e parë në komunat e Ferizajt, Gjilanit apo Mitrovicës, ku kishte rritje të palogjikshme të njërës parti dhe ulje po ashtu të palogjikshme të partisë tjetër.

Koalicionet e shpallura dhe ato të pashpallura do të janë edhe më të pranishme në balotazh që do mbahet me 14 nëntor.

Nëse LVV aspiron ta fitoj shumicën e komunave ku merr pjesë në balotazh, sidomos atyre të mëdha, duhet të angazhohet maksimalisht çdo aktivist i saj.

Dhe prapë, rezultati nuk do jetë i garantuar sepse të gjitha partitë opozitare do bëhen bashkë kundër tyre. Diferenca ndërmjet 50,28 dhe 49,99 është tejet e vogël dhe lehtë e përmbytshme.     
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 dhjetor 2021

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për tregtinë me produkte të naftës dhe karburante të ripërtërishme, dërgimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës jashtë vendit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Ambasada Franceze, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Espace Campus France, në bashkëpunim me Universitetin e Prishtinës dhe Universitetin AAB organizojnë hapjen e Panairit Universitar Francez në Kosovë i cili do tu mundësoj studentëve kosovarë të zbulojnë programet akademike të ofruara nga 30 universitete dhe 16 webinare nga Franca. (Universitetin AAB, ora 10:00)

- Ministri i  MMPHI Liburn Aliu raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit të përformancës "Mbledhja, trajtimi dhe asgjësimi i mbeturinave komerciale”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)  

- VentureUP në partneritet me Sustainability Leadership Kosova dhe financuar nga UNDP organizon ditën e garës finale e eko-startup-eve të Programit Green Hub. (Amfiteatri i objektit të Administratës Qendrore të Universitetit të Prishtinës, ora 10:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrtimin raportin me propozim-amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Deminim Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 12:00)

- Të rinjte e iniciatives “Hajde në shkollë” organizojnë forum teatrin që ka për qëllim vetëdijësimin dhe parandalimin e braktisjes së shkollimit në mesin e të rinjve në komunën e Klinës. (Shtëpia e kulturës “Jehona e Dukagjinit” në Klinë, ora 14:00)

- Kosovo 2.0 dhe Fondacioni 17  organizojnë diskutimin lidhur me mobilizimin e komunitetit për ruajtjen dhe rikthimin e hapësirave të përbashkëta publike, me fokus në historinë e tri kinemave që i shpëtuan privatizimit. (Kino Armata, ora 17:00)

- OJQ “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve” organizojnë diskutimin "Le të flasim" i cili synon të sjellë vëmendjen dhe ndërgjegjësimin tek audienca në lidhje me diskriminimin racor, martesat e hershme, gjuhën e urrejtjes në institucionet publike dhe rrugën e edukimit mbi dy dekada. (Kino Armata, ora 19:00)