04 Shkurt 2023

Qeveria e përkushtuar për përmirësimin e mirëqenies së komunitetit turk

Prishtinë, 19 prill - Në prag të Ditës së Turqve të Kosovës, Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, bashkëbisedoi sot me përfaqësuesit e komunitetit turk në Kosovë për sfidat dhe mundësitë e këtij komuniteti.

Në tryezën e organizuar nga Zyra për Çështje të Komuniteteve në Zyrën e Kryeministrit, kryeministri Kurti ndau me përfaqësuesit e komunitetit turk disa prej hapave të cilët qeveria i ka ndërmarrë për përmirësimin e mirëqenies së këtij komuniteti.

Angazhimi në punë i praktikantëve nga komunitetet, përfshirë atë turk përmes konkursit të hapur nga Zyra për Çështje të Komuniteteve dhe grantet që ofrohen nga Zyra për Çështje të Komuniteteve u vlerësuan si praktika të mira.

Vlerësimi i aplikimeve në thirrjen e parë publike për aktivitete kulturore, është në proces nga komisioni i pavarur, ndërsa dy thirrje të tjera do të hapen gjatë këtij muaji dhe gjatë verës. 1.5 milion euro do të ndahen për këto grante dhe do t’u jepet prioritet iniciativave ku përfaqësohen gratë dhe rinia.

Fuqizimi i rolit të Zyreve Komunale për Komunitete dhe Kthim u veçua nga Kryeministri, si hallkë kyçe për adresimin e sfidave, vështirësive, nevojave të jetës së përditshme të qytetarëve.

Duke e ditur rëndësinë e mësimit në gjuhën e juaj, qeveria jonë ka marrë vendim për pagesë të autorëve në mënyrë që tekstet shkollore në gjuhën turke të jenë në dispozicion për nxënësit tanë nga ky komunitet, tha kryeministri. Duke diskutuar për përdorimin e gjuhës turke si një prej sfidave kryesore, u tha se Zyra e Komisionerit të Gjuhës po punon në rastet që janë ngritur ku është evidentuar mohimi i të drejtës së qytetarëve turk për përdorimin e gjuhës së tyre në nivel komunal.

Ndër mundësitë kryesoret u theksua rritja e bizneseve turke. Kryeministri theksoi angazhimin për promovimin e këtyre bizneseve, si kontribuues të një të ardhme të suksesshme për vendin tonë. 

Në këtë tryezë morën pjesë përfaqësues politikë të nivelit qendror dhe të nivelit lokal të komunitetit turk në Kosovë, zëvendëskryeministrja e Qeverisë së Republikës së Kosovës Emilija Redžepi, Ministri i Zhvillimit Rajonal, Fikrim Damka, deputetë të Kuvendit të Republikës së Kosovës, Drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë, Habit Hajredini, këshilltarja e kryeministrit për çështje të komuniteteve, Elizabeth Gowing, përfaqësues të organeve të ndryshme shtetërore, përfaqësues nga Këshilli konsultativ i komuniteteve, përfaqësues të shoqërisë civile dhe shërbyes civilë.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)