05 Korrik 2022

Përfundon ekspozita “Gender Check” në mumok

Viena, 16 shkurt - "Gender Check"- Feminiteti dhe maskuliteti në artin e Europës lindore” ekspozita e parë e përgjithshme e veprave artistike  nga Europa Lindore  që nga vitet e gjashtëdhjeta të shekullit të kaluar deri më sot i është kushtuar temës së roleve të gjinive, dhe në  të cilën janë paraqitur veprat e më shumë se 200 artistëve me ekipin e ekspertëve  nga 24 shtete në ballë ideatorën kustosën Bojana Pejiq, sapo ka mbaruar në  MUMOK,  në Muzeun e arteve bashkohore në Vjenë. 


"Gender Check" ndjek ndryshimet në paraqitjen e shembullit mashkullor e femëror në art – në veçanti duke patur parasysh se zhvillohen në kushte të ndryshme shoqëroro-politike. Ekspozita të cilën e ka inicuar dhe përkrahur Fondacioni ERSTE dëshmon për marëdhëniet e ndërsjella specifike ndërmjet artit dhe historisë si nga pikëpamja kronologjike, ashtu edhe nga pikëpamja e qëndrimit tematik:


“Ekspozita Gjender Check “ka lënë gjurmë të reja në hartën e historisë . Mund të thuhet pa tepruar se ky project ka pasur sukses të përmirësoj kuptimin e gjertanishëm të çështjës së marrëdhënieve gjinore në historinë e artit. “Gjender Chek” ka aritur për herë të parë të tuboj veprat artistike me temë gjinore, nga Evropa lindore dhe e mesme, çfarë i bënë këto vepra të krahasueshme me tema të njëjta në kontekstin ndërkombëtar “, ka vlerësuar me rastin e mbylljes së ekspozitës dr. Rajner Fuks, kustosi kryesor dhe zavendës drejtori në MUMOK.


Kristina Bohler, drejtoreshë e programit “ Kultura” në fondacionin Erste ka deklaruar se rreth 60.000 njerëz  kanë pasur rastin të vizitojnë ekspozitën, dhe ka pasur vlerësim të mirë në media të rajonit të Evropës së mesme dhe lindore. 


MUMOK dhe Fondacioni ERSTE shprehin falënderim për bashkëpunim të kënaqëshëm me kustosën Bojana Pejiq, me hulumtus nga shtetet pjesëmarëse, si dhe me artistë. Pas MUMOK-it, ekspozita shpërngulet në Varshavë ku do te vendoset në galerinë “Zaketa”. Hapja është caktuar për 19. Shkurt 2010. 


Artistët nga Kosova,  të cilit kanë eksponuar në MUMOK  janë: Sokol Beqiri, Merita Koci, Dren Maliqi Nurhan Qehaja, Muslim Mulliqi, Erzen Shkolloli.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 korrik 2022

- Mbahet takimi në mes të delegacionit Amerikan të MCC-së dhe atij të Republikës së Kosovës në lidhje me programin Kompakt të MCC-së. (Ndërtesa e Qeverisë, Salla - P38, ora 9:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrton propozim-amendamentet për Projektligjin për Komisionerin Parlamentar për Forcën e Sigurisë së Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Auditorja e Përgjithshme, Vlora Spanca mban konferencë për media me rastin e përfundimit të sezonit auditues 2021/22 dhe procesit të publikimit të 121 raporteve të auditimit. (Ambientet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, Lagjja Arbëria, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti shqyrton raportin vjetor të Autoritetit të Konkurrencës së Republikës së Kosovës për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Rektori i Universiteti të Prishtinës Naser Sahiti dhe U.D Sekretari i Përgjithshëm, Besfort Krasniqi raportojnë para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e Auditimit për pasqyrat financiare vjetore të Universitetit të Prishtinës, për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës mban konferencën për media gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat nga monitorimi i punës së Kuvendit për gjashtë muajt e parë të sesionit pranveror me fokus në çështjen e mungesës së kuorumit dhe shqyrtimit të projektligjeve. (Zyrat e Institutit Demokratik të Kosovës, ora 11:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim në Kosovë do të lansoj edicion e 22-të të Përmbledhjes Pulsi Publik. (Salla e konferencave të UNDP-së, ora 11:00)

- UBT nënshkruan dy marrëveshje shumë të rëndësishme me dy universitete nga shteti i Iowa-s, me University of Northern Iowa dhe University of Iowa. (Kampusi i UBT-së, Lipjan, tek QMI, ora 12:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione prezanton draftligjin për Mbrojtje nga Dhuna në Familje dhe Dhuna në Baza Gjinore, nga eksperti Hilmi Jasahri, i angazhuar nga UN Women. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Inspektoratin Shëndetësor, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 13:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e krizës energjetike nga Qeveria e Republikës së Kosovës njoftohet rreth ndërrimit të anëtares së PDK-së Eliza Hoxha me deputetin Abelard Tahiri si dhe diskuton rreth emrave të ekspertëve. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)

- Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, pret në takim ambasadorin japonez, Akira Mizutani. (Kabineti i kryetarit, 13:30 - mediat mund të marrin pamje në fillim të takimit)