04 Shkurt 2023

OSBE mbështetë mbrojtjen e trashëgimisë kulturore në Kosovë

Prishtinë, 30 korrik - Në konferencën e mbështetur nga Misioni i OSBE-së në Kosovë u konkludua që zhvillimi dhe miratimi i planeve të menaxhimit të trashëgimisë kulturore është instrument i rëndësishëm për rritjen e mbrojtjes dhe ruajtjes së monumenteve të trashëgimisë kulturore.

Planet e menaxhimit të trashëgimisë kulturore kanë për qëllim të mbrojnë trashëgiminë e pasur kulturore në Kosovë, ndërsa gjithashtu lidhin monumentet e trashëgimisë kulturore me zhvillimin e qëndrueshëm. Hartimi e miratimi i këtyre planeve kërkon qasje gjithëpërfshirëse që merr plotësisht parasysh diversitetin kulturor dhe pikëpamjet e të gjithë aktorëve dhe komuniteteve. Kur hartohen në mënyrë pjesëmarrëse, planet e menaxhimit të trashëgimisë kulturore nxisin dialogun dhe mirëkuptimin ndëretnik midis komuniteteve dhe kontribuojnë në ndërtimin e besimit, tolerancës dhe kohezionit shoqëror.

Konferenca e sotme u organizua nga Misioni i OSBE-së në Kosovë së bashku me Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, dhe në të u mblodhën një numër i madh ekspertësh nga institucionet qeveritare, shoqëria civile dhe komunat. Diskutimet u përqendruan në standardet ndërkombëtare dhe praktikat më të mira në planet e menaxhimit të trashëgimisë kulturore dhe ndihmuan në identifikimin e pikave konkrete që do të ndiqen bashkërisht nga Misioni dhe Ministria për pilot-lokacionet e përzgjedhura në komunat e Prishtinës dhe Pejës.

Kjo ngjarje ishte vazhdimësi e punës së mëhershme të Misionit dhe Ministrisë në hartimin e Udhëzuesit të OSBE-së për Standardet për Hartimin e Planeve të Menaxhimit të Trashëgimisë Kulturore, të publikuar në shtator 2020. Ekspertët vendorë do ta aplikojnë qasjen metodologjike të përcaktuar në këtë udhëzues për hartimin e planeve të menaxhimit të trashëgimisë kulturore për monumentet në Prishtinë dhe Pejë, me mbështetje të Misionit dhe Ministrisë.

“Planet e menaxhimit të trashëgimisë kulturore janë mjet i vlefshëm për avancimin e mbrojtjes, ruajtjes dhe promovimit të monumenteve të trashëgimisë kulturore. Për ato lokacione që konsiderohen si kyçe për zhvillimin ekonomik dhe turistik, duhet balancuar zhvillimin të tillë me ruajtjen e vlerave të trashëgimisë kulturore dhe identitetin e komuniteteve. Planet e menaxhimit janë instrumenti i duhur për të arritur këtë bilanc dhe për t’i ruajtur vlerat e trashëgimisë për gjeneratat e ardhshme”, tha Michael Davenport, Shefi i Misionit të OSBE-së në Kosovë. Gjithashtu, pjesë e fjalës përfundimtare në konferencë ishin edhe Kryetari i Komunës së Pejës, Gazmend Muhaxheri, dhe përfaqësues të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sporteve dhe komunës së Prishtinës.

Davenport përmendi Planin e Menaxhimit të miratuar së fundmi për Qendrën Historike të Prizrenit me mbështetje të Misionit të OSBE-së në Kosovë dhe nënvizoi se procesi i hartimit të planit ka pasqyruar parimin e pjesëmarrjes gjithëpërfshirëse dhe konsultime të gjera me të gjithë aktorët relevantë. “Plani i suksesshëm i menaxhimit varet nga qasja e përgjithshme gjithëpërfshirëse: për tu siguruar se është krijuar një instrument që do të zbatohet në tërësi duhet mbajtur konsultime jo vetëm me institucionet dhe ekspertët, por edhe me komunitetet,” tha ai.


  

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)