07 Shkurt 2023

OSBE dhe MKRS diskutojnë për menaxhimin e trashëgimisë kulturore

Prishtinë, 30 korrik - Misioni i OSBE-së në Kosovë dhe Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit do të organizojnë konferencë njëditore me titullin “Planet e menaxhimit të trashëgimisë kulturore, mjet për mbrojtjen dhe zhvillimin e qëndrueshëm e trashëgimisë kulturore”.

Kjo konferencë do të mbledhë ekspertë të fushës së trashëgimisë kulturore, zyrtarë të komunave dhe përfaqësues të shoqërisë civile.

Konferenca është hap i mëtejmë në përpjekjet e përbashkëta të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Misionit të OSBE-së për përmirësimin e mbrojtjes, ruajtjes dhe promovimit të objekteve të trashëgimisë kulturore nëpërmjet planeve për menaxhim të trashëgimisë kulturore.

Në suazat e këtyre përpjekjeve, Prishtina dhe Peja janë përzgjedhur si pilot komuna për hartimin e planeve për menaxhim të trashëgimisë kulturore.

Diskutimet do të përqendrohen në standardet dhe praktikat më të mira ndërkombëtare të menaxhimit të trashëgimisë kulturore, me synim identifikimin e pikëarritjeve konkrete për t’u përmbushur bashkërisht nga Ministria dhe Misioni i OSBE-së.

Shefi i Misionit të OSBE-së në Kosovë, Michael Davenport, kryetari i Pejës, Gazmend Muhaxhiri, si dhe përfaqësues të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit e të Komunës së Prishtinës do t’i drejtohen konferencës me një fjalë përmbyllëse. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 shkurt 2023

 - Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport, shqyrton Projektligjin pÑ‘r Agjencinë e Kosovës për Akreditim. (Kuvendi i Kosovës, salla N303, ora 10:00)
    
- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Planin e Performancës për vitin 2023, të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 11:00)
    
- Kryetari i Gjilanit, Alban Hyseni, së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve organizon ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës së Kontratës Sociale për Gjilanin, që është zotim i përbashkët nëpërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive. (Shkolla e Mesme e Muzikës, Gjilan, ora 12:00)
    
- Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, raporton në Komisionin për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim. Temë diskutimi është plani Hapësinor i Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Kuvendi i Kosovës, salla N302, ora 13:00)

- Kryetari i Komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi, do të dorëzojë Kallëzim Penal në Prokurorinë Speciale në Prishtinë, për keqpërdorimin e mjeteve të Qeverisë së Kosovës nga ana e Këshillit Kombëtar Shqiptar. (Ndërtesa e Prokurorisë, ora 14:00)  
    
- Një delegacion i ambasadorëve të shteteve të QUINT-it në selinë e OSBE-së në Vjenë të Austrisë, vizitojnë Akademinë e Kosovës për Siguri Publike. I pranishëm do të jetë dhe ministri i Punëve të Brendshme, Xhelal Sveçla. (Akademia për Siguri Publike, Vushtrri, ora 14:25)