18 Gusht 2022

Komuna e Prizrenit vazhdon ndarjen e subvencioneve në mënyrë jo transparente

Prizren, 25 korrik - Komuna e Prizrenit ka publikuar listën përfundimtare të përfituesve të subvencioneve nga thirrja e DKRS- së, në kategorinë e kulturës, rinisë dhe sportit. Në vendimet përfundimtare të DKRS- së për subvencionimin e OJQ- ve dhe individëve, figurojnë vetëm titujt e projekteve dhe përfituesit.

EC Ma Ndryshe edhe viteve të kaluara ka reaguar për jo trasnparencë gjatë publikimit të listave përfundimtare të përfituesve dhe ka kërkuar nga DKRS- ja që krahas titullit të projektit dhe emrit të përfituesit të përfshijë edhe informatat si në vijim:   

-  Kriteret e vlerësimit, në bazë të cilave janë përzgjedhur përfituesit;

- Listën e anëtarëve të komisioneve;

- Shuma financiare e aplikuar me projekt nga organizata/shoqata;

- Shuma financiare e përkrahur nga DKRS;

- Përshkrimin e shkurtër të projektit dhe rezultatet e pritura;

EC konsideron se me publikimin e këtyre informatave dhe dokumenteve, drejtoritë komunale do të tregonin transparencë dhe llogaridhënie, duke dhënë shembull për praktika të mira të qeverisjes.

Duhet cekur se në fushatën e fundit parazgjedhore, dy nga premtimet më të theksuara të kryetarit aktual kanë qenë transparenca radikale dhe llogaridhënia para qytetarëve e cila tani duhet të gjejë zbatim edhe në praktikë.

Ndërkaq praktika e njëjtë e ndarjes së subvencioneve bie ndesh me parimet themelore të qeverisjes transparente dhe po ashtu nuk përputhet me përpjekjet për promovimin e standardeve të qeverisjes së mirë.

Prandaj EC edhe njëherë i bën thirrje Komunës së Prizrenit që t’i rishqyrtojë këto veprime dhe të angazhohet për zbatimin e praktikave më të mira të qeverisjes, pasi që mospërfillja e këtyre kërkesave krijon hapësirë për dyshime për keqmenaxhimin dhe keqpërdorimin e parasë publike

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)