27 Janar 2023

Hapet Qendra për Praktikë Rrëfyese ndërsa Manifesta 14 fillon në Prishtinë

Prishtinë, 21 korrik - Manifesta 14 Prishtina, Qeveria e Dukatit të Madh të Luksemburgut, Komuna e Prishtinës dhe Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) do të inaugurojnë zyrtarisht sot Qendrën për Praktikë Rrëfyese duke filluar nga ora 15:00. Qendra është e vendosur në ish-Bibliotekën Hivzi Sylejmani e cila është restauruar dhe transformuar për këtë qëllim.

Qendra për Praktikë Rrëfyese do të ketë bibliotekë referimi, hapësira ekspozite, hapësira krijuese, restorant, kopsht dhe bibliotekë për fëmijë në hapësirën Oaza. Qendra është zhvilluar në bashkëpunim me UNDP-në dhe me mbështetjen bujare të Qeverisë së Dukatit të Madh të Luksemburgut, Komunës së Prishtinës dhe Ambasadës Mbretërore të Holandës në Kosovë.

Kjo hapësirë do të jetë një nga trashëgimitë kryesore fizike të Manifesta 14 Prishtina.

Të pranishëm në ngjarje do të jenë: Franz Fayot, Ministër për Bashkëpunim Zhvillimor dhe Çështje Humanitare i Dukatit të Madh të Luksemburgut; Hajrulla Çeku, Ministër i Kulturës, Rinisë dhe Sportit; Përparim Rama, Kryetar i Prishtinës; Hedwig Fijen, Drejtoreshë e Manifesta; Catherine Nichols, Ndërmjetësuese Kreative e Manifesta 14; Carin Lobbezoo, Ambasadore e Holandës në Kosovë; Natacha Gomes, e ngarkuar me punë a.i. e Ambasadës së Dukatit të Madh të Luksemburgut; Maria Suokko, Përfaqësuese e Përhershme e UNDP-së dhe të ftuar të tjerë të shquar.

Bienalja Nomade Evropiane Manifesta ndryshon vendndodhjen çdo dy vjet. E themeluar në fillim të viteve 1990, Manifesta rimendon marrëdhëniet mes kulturës dhe shoqërisë civile duke hetuar dhe nxitur ndryshime pozitive shoqërore nëpërmjet kulturës bashkëkohore, në përgjigje dhe në dialog të ngushtë me sferën sociale të qytetit pritës dhe komuniteteve të tij.

Manifesta vjen në Prishtinë, Kosovë, me një program 100-ditor të artit, shfaqjeve, ngjarjeve dhe punëtorive me qëllim të fuqizimit të banorëve të Prishtinës për të rimarrë hapësirat publike.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)