27 Janar 2023

Flaka Xërxa Beqiri me punim shkencor rreth moderizmit Kosovar

Prishtinë 24 gusht - Pas disa ditësh në Tokio të Japonisë do të mbahet konferenca e 16 -të Ndërkombëtare e Docomomo Inernational.

Konferenca e parë kjo virtuale e Docomomo-s ka si temë "Qëndrueshmëria trashëgimore: Ndarja e vlerave të moderniteteve globale" dhe pjesë e prezentimeve të punimeve shkencore është edhe Flaka Xërxa Beqiri nga Docomomo_Kosova me punimin e saj të titulluar "Arkitektura Moderne e Kosovës, një Epiqendër e Arkitekturës Regjionale".  

Këtë vit Konferenca Ndërkombëtare Dokomomo 2020+1 mbahet në Tokio, ku  edhe zhvillohen Lojërat Olimpike dhe Paralimpike 2021, nën temën "Qëndrueshmëria e trashëgueshme: Ndarja e vlerave të moderniteteve globale".

Rreth 300 studiues dhe ekspertë nga 55 vende dhe rajone përreth botës do të mbajnë prezantime mbi arkitekturën dhe historinë moderne dhe bashkëkohore, si dhe ruajtjen, restaurimin dhe rinovimin e mjedisit, duke u përfshirë në një sërë diskutimesh në sesionet online (nëpërmjet Zoom).  

Ligjerata kryesore do të mbahen nga Kengo Kuma, i cili ishte i përfshirë thellë në hartimin e Stadiumit Kombëtar, vendi i Lojërave Olimpike dhe Paraolimpike, dhe nga Fumihiko Maki, një nga figurë kryesore në arkitekturën moderne japoneze.

Të gjitha ligjeratat mund të ndiqen nëpërmjet internetit  (29 Gusht - 2 Shtator 2021).

SHËNIM: Flaka ka përfunduar studimet e doktoraturës me temë “Konstruimi i Ariktekturës Moderne në Kosovë 1970-80” pranë Universitetit të Ljubljanës, ka të publikuara disa punime shkencore mbi arkitekturën moderne dhe është pjesë e Univesitetit të Prishtinës, Fakulteti i Arkitekturës. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)