09 Gusht 2022

Filmi dokumentar “Mbijetesa dhe shkolla” shpallet filmi më i mirë

Prishtinë, 23 gusht - Filmi dokumentar “Mbijetesa dhe shkolla”  deri tani ka marr pjesë në 12 festivale ndërkombëtare në vende të ndryshme të botës dhe ka fituar 8 çmime.

77 herë është vlerësuar si dokumentari më i mirë, kurse  nga juria e Festivalit të filmit “World Film Carnival” në Singapore ka marrë çmimin e kritikës.

Në Festivalin ndërkombëtar të Filmit "Hyjnesha në fron" që përfundoi mbrëmë në Prishtinë, juria profesionale shpalli filmin “Mbijetesa dhe shkolla” si realizimin më të mirë të metrazhit të shkurtër dokumentar.

Producenti dhe skenaristi i filmit Nuhi Bytyçi, regjisori Ilir Kabashi dhe drejtori i fotografisë Bekim Qyqalla morën këtë çmim më të lartë nga juria dhe organizatorët e Festivalit.

Ata me këtë rast falënderuan jurinë dhe organizatorët e këti Festivali për vlerësimin e këtij filmi, që paraqet sakrificën e popullit shqiptar të Kosovës gjatë rrugëtimit të tij të gjatë për liri e pavarësi.

Filmi dokumentar „Mbijetesa dhe shkolla“ është një tregim i bukur për një kohë të keqe. Një oazë paqeje në kohë lufte.

Një shkollë najloni e ndërtuar në malet e Berishës që kishte tubuar rreth 200 nxënës të fshatrave përreth.

Fate njerëzish që shihen në harkun 20 vjeçar në xhirime autentike të kohës dhe të tashmes në rrethana krejtsisht të ndryshme, shpalosin më së miri fatin gri të njeriut.

Filmi është mbështetur nga Qendra Kinematografike e Kosovës dhe simbolikisht edhe nga Komuna e Prishtinës.

Ai është rezultat i punës intensive 2 vjeçare të ekipit të Kompanisë filmike “IDEA” në Prishtinë udhëhequr nga Nuhi Bytyçi, si producent dhe skenarist, i regjisorit Ilir Kabashi, Drejtorit të fotografisë, Bekim Qyqalla, i cili e ka bërë edhe montimin dhe postprodukcionin e filmit.

Muzikën e filmit e ka kompnuar Shkodran Tolaj, përkthimin dhe titrimin në gjuhën angleze e kanë bërë Flamur Abrashi dhe Profesori dhe miku im anglez Shaun Hughes, kurse titrimin Burim Emini.

Filmi dokumentar “Mbijetesa dhe shkolla”, shpërblehet nga juria profesionale në Angli, Stokholm, Turqi, Indi, është nominuar edhe në Festivalin e Parisit dhe në Amerikë, kurse pranohet në Tokyo Lift-Off Film Festival 2021.  

Filmi është selektuar zyrtarisht edhe nga organizatorët e Festivalit DEA OPEN AIR në Tiranë  dhe në atë ODA në Tetovë.

Filmi do të prezantohet edhe në festivale tjera me renome të filmave dokumentarë, ku presim edhe çmime të tjera.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 gusht 2022

- Lëvizja FOL organizon konferencë për media me ç’ rast do të publikoj gjetjet nga monitorimi i realizimit të Planit Vjetor të Punës së Qeverisë për periudhën janar- qershor 2022. (Zyret e Lëvizjes FOL, ora 11:00)

- Zëvendëskryeministrja për Çështje të Pakicave dhe të Drejtat e Njeriut, Emilija Redžepi, mban takimin me temën “Arsimi i komuniteteve joshumicë në Republikën e Kosovës”, me pjesëmarrjen e të gjithë përfaqësuesve relevant të institucioneve. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 12:00)

- Hapet ekspozita “Ekonomia e Gruas në tregun e punës” e cil paraqet veprat e artistëve të Bosnjës dhe Hercegovinës të cilët në mënyra të ndryshme trajtojnë format e padukshme/të neglizhuara/të panjohura të punës. (Mini Studio në Rr. Nazim Gafurri 25, ora 20:00)