18 Gusht 2022

Festivali i filmit të shkurtër "Ballkani Përtej Kufijve" mbahet sot në Prishtinë

Prishtinë, 28 tetor - Festivali i 12 -të i Filmit të Shkurtër "Ballkani Përtej Kufijve" do të mbahet sot në kryeqytetin e Kosovës, Prishtinë!

Festivali i Filmit të Shkurtër BBB pas një udhëtimi njëmbëdhjetëvjeçar në Evropë vjen në Prishtinë për Edicionin e 12 -të me titullin ‘Lëkura në (Ekran në) Lëkurë’. Festivali do të zhvillohet nga e enjtja, 28 deri të dielën në Kino Armata.

Frymëzuar nga çështja e komunikimit që u sfidua përmes pandemisë, festivali do të shfaqë një Program Konkursi prej 33 filmash të shkurtër që përfaqësojnë kineastët e rinj ballkanikë.

Juria Ndërkombëtare përbëhet nga Burcu Biricik, aktore turke, Luana Bajrami, aktore/regjisore franceze nga Kosova dhe Drita Lolla, drejtore e Festivalit të Filmit në Mal të Zi.

Kineastët pjesëmarrës do të kenë mundësinë të shpërblehen me Çmimet: Çmimi më i mirë BBB, Hyrja e Parë, Publiku dhe Përmendje Speciale. Shuma totale e Çmimeve shkon deri në 1.800 €.

Për më tepër, tre shfaqje speciale do të përfshijnë programin e shfaqjeve: "BBB Fokus- Hungari", "BBB Përtej" (Programi Ndërkombëtar) dhe BBB & co: Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Prishtinë dhe festivale të tjera partnere.

Publiku dhe palët e interesuara të ftuara do të kenë mundësinë të bashkohen me ngjarjet paralele të festivalit si: 'BBB takon Femrat Cine-Ballkanike', një ngjarje paralele e rrjetëzimit dhe ndarjes së përvojës dhe "Gala e Kurioziteteve", pjesë e projektit ECHO II " Traditat në Tranzicion ", bashkëfinancuar nga Evropa Krijuese e përbërë nga ekspozita dhe diskutime artistike.

Festivali i Filmit të Shkurtër BBB udhëton nga qyteti në qytet dhe krijon frymëzim përmes tematikës së tij të ndryshme çdo vit. I përkushtuar ndaj qëllimit të tij, BBB sfidon bashkëkohësinë duke motivuar të rinjtë që të përdorin krijimtarinë e tyre, ai thyen stereotipet e vazhdueshme për atë që është dhe çfarë nuk është "ballkanik" dhe siguron një terren të hapur për shprehje të lirë dhe zgjidhjen e problemeve.

Të gjithë pjesëmarrësit bëhen pjesë e një qendre të rrjeteve kulturore e cila i ndihmon ata për bashkëpunimet e ardhshme.

Festivali mbështetet nga Creative Europe dhe Komuna e Prishtinës dhe bashkëpunon me një numër të madh të organizatave kulturore dhe rinore në rajon. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 gusht 2022

 - Mbahet seanca në rastin e falsifikimit të tenderit 800 mijë euro për rinovimin e objektit të PSRK-së ndaj të akuzuarit Tahir Sopa, përfaqësues i firmave “NBT ING SHPK” dhe “NPN Bajramaj”. (Pallati i Drejtësisë, ora 9:30)

- Komuna e Rahovecit mbant dëgjimi publik për buxhetin e vitit 2023 më bashkësit lokale, lagjet urbane dhe përfaqesues të shkollave. (Shtëpia e Kulturës 'Mensur Zyberaj' në Rahovec, ora 10:00)

- Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës mban konferencë për media e cila ndërlidhet me shpalljen e grevës së përgjithshme. (Zyrat e BSPK-së, ora 13:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e programit Rezidenca 17. (Shtëpia e Hivzi Sulejmanit në lagjen Taslixhe, ora 18:00)