24 Maj 2022

Diskutohet roli i të rinjve dhe politikat rinore për trashëgiminë kulturore

Prishtinë, 20 maj - OJQ Youth are the real Leaders (YARL) organizon panel diskutimi me temë “Roli i të rinjve dhe politikat rinore për trashëgiminë kulturore”.

Ky panel do të trajtoj këtë tematikë duke mbuluar tri perspektiva, një nga institucionet qëndrore, institucionet lokale dha nga shoqëria civile.

Ky panel do të jetë i ndarë në tri pjesë. Në pjesën e parë të këtij panel diskutimit do të paraqitet një hulumtim i realizuar për njërin nga objektet në listën e trashëgimisë arkitekturore, Muzeun “Shtëpitë shkolla” të njohur si Shtëpia e Herticëve dhe do të jepen rekomandime e dala nga ky hulumtim për akterët relevant.

Në pjesën e dytë do të jetë diskutim me ekspertët e fushës të ftuar në  këtë panel dhe pjesa e tretë do të jetë diskutim i hapur për publikun.

A janë të përfshirë të rinjët në strategjinë e institucioneve për ruatjen dhe promovim e trashëgimisë dhe sa janë të intersuar të rinjtët për këtë fushë? Cfarë do të bëjnë së bashku këta tre akter e më shumë informata rreth kësaj teme do të diskutojmë gjatë panelit.

Rreth këtyre temave do të përqendrohet ky diskutim për të parë nevojat e të rinjëve dhe organizatave të cilat merren me këtë fushë dhe sa po punojnë institucionet në këtë drejtim.

Por jo vetëm, pjesa e fundit do të jetë e hapur edhe për publikun dhe mediat të cilët do të kenë mundësinë të bëjnë pyëtje direke këtyre tre akterëve relavant.

Numri i mysafirëve do të jetë i limituar në përputhje me masat dhe rrethanat aktuale me Covid-19.  

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 maj 2022

- Koalicionit për Transparencë dhe Integritet i themeluar dhe mbështetur nga KFOS-i, do të organizojë tryezë me temën “Pazari me tema të diplomës” ku do të diskutohet lidhur me shit-blerjen e temave të diplomës. (Biblioteka Kombëtare Universitare e Kosovës, ora 9:30)

- Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike shqyrton raportin e auditimit të performancës “Prokurimi në Korporatën Energjetike të Kosovës” ku të ftuar janë edhe Kryesuesi i Brodit dhe Kryeshefi ekzekutiv i KEK-ut. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 10:00)

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton raportin e Projektligjit për mbrojtjen e ajrit dhe Projektligjin për Akcizën në Produktet e Duhanit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim mban dëgjim publik për Projektligjin për Produktet Biocide. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N506, ora 10:00)

- Iniciativa për Zhvillimin e Bujqësisë së Kosovës organizon ceremoninë e shpërndarjes së pajisjeve bujqësore, projekt i financuar nga Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë. (Stadiumi i Qytetit në Shtime, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Inspektoratin Sanitar të Kosovës dhe Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Inspektoratin Shëndetësor. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

- Osman Buleshkaj, konsulent i GIZ prezanton Sistemin e Arsimit Parauniversitar në Kosovë, para Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- OJQ Aktiv prezanton publikimin “Rekomandime për kornizën e politikave mbi zbatimin e Ligjit për përdorimin e gjuhëve”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Mbahet debati me temën “Liritë e mediave dhe pozita ekonomike e gazetarëve në Kosovë”. (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti voton raportin vjetor të Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale për vitin 2021. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Përfaqësuesit e Zyrës së BE-së, të IADK-së dhe të Komunës së Shtimes vizitojnë Florije Bislimin, njëra nga përfitueset e projektit “Mbështetja në punësimin e të rinjve dhe grave në zonat rurale përmes zhvillimit të bujqësisë”. (Fshari Godanc në Shtime, ora 11:40)

- Në kuadër të programit dhe ekspozitës Babylonian Vision të artistes Nora Al-Badri qe qëndron e hapur në Galeria 17 mbahet diskutim me temë "Dekolonializimi i artefakteve. Demokratizimi i muzeve". (Lapidariumi i Muzeut Kombëtar të Kosovës, ora 15:00)

- Kryetari i Komunës, Alban Hyseni, do të marrë pjesë në takimin e organizuar nga Rrjeti i Biznesit të Globit. (Vali Ranch në Gjilan, ora 18:30)