10 Gusht 2022

Tregu zviceranë njihet me produktet nga industria e drurit të Kosovës

Basel, 1 maj - Pjesëmarrja e prodhuesve kosovarë nga industria e përpunimit të drurit në panairin SWISS BAU që mbahen në muajin maj 2022 është bërë tashmë traditë. Për herë te katert, Kosova prezanton arritjet më të fundit në këtë industri në panairin Swissbau në Basel të Zvicrës.
 
Panairi Swissbau që organizohet çdo dy vjet në Basel këtë vit mbahet në datat 03-06 Maj 2022. Kompanitë kosovare që do të ekspozojnë produktet e tyre të ndryshme nga druri dhe zgjidhjet për ndërtim dhe enterier në këtë panair janë: Elnor; Shehu; Mercom Company; Vater 1954; Mobile Dekor; Green House; Dardania Model dhe Behari Dyer.

Ky është panairi kryesor për industrinë e drurit dhe të ndërtimtarisë në Zvicër, ku çdo vit prezantohet inovacioni botëror në industrin e ndertimit dhe produkteve nga druri.  

Në Swissbau, kompanitë kosovare do të ekspozojnë një gamë të gjerë të produkteve, si: dyer, dritare, kuzhina, karrika dhe tavolina, shkallë prej druri, shtepia nga druri,elemente të drurit për enteriere dhe produkte të tjera.

“Pjesëmarrja e prodhuesve kosovarë në këte panair rezulton e suksesshme çdo herë, ndaj është e rëndësishme të jemi të pranishëm."

"Pas ekspozimit, prodhuesit tanë nënshkruajnë kontrata, nisin eksportin e produkteve made in Kosova dhe tashmë kanë krijuar pikat e tyre në shtete të ndryshme evropiane,” thotë Arieta Vula-Pozhegu, Drejtoreshë Ekzekutive e Shoqatës së Përpunuesve të Drurit të Kosovës.

Viti 2020 kishte rezultuar me kontrata dhe marrveshje eksporti ne vlere 5mil.Eur,vetem gjate diteve sa ekspozuesit ishin prezent,pa permendur me pas kerkesat e shtuara nga bleresit prej Zvicres,Gjermanise dhe vendeve tjera.

“Përveç krijimit të lidhjeve të biznesit, pjesëmarrja në këto panaire është shumë e rëndësishme, pasi prodhuesit tanë përfitojnë direkt nga inovacioni që prezantohet në këto ngjarje. Për shembull këtë vit, fokusi i panairit Swissbau do të jetë tek automatizimi i ndërtesave, digjitalizimi i sistemeve ne ndermarrje, energjia,  teknologjia dhe tjera”.

Ngjarja e takimeve B2B biznes me biznes do te jete data 5 Maj 2022 ku rreth 100 kompani te fuqishme zvicrane do takohen me firmat nga Kosova per lidhje bashkpunimi, eksport, furnizim, investime dhe te arritura te tjera.

Pjesëmarrja e kompanive në këte panair u mundesuar nga SHPDK me perkrahjen dhe mbeshtetjen nga: MINT Ministria e Industrise Ndermarresise dhe Tregtise/KIESA dhe USAID Kosovo Compete Activity .
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 gusht 2022

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 10:00) 

- Agjencia Kosovare e Privatizimit mban ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit SHAL 57. (Hoteli Grand, ora 12:30)