27 Nëntor 2022

OPEC+ vendos të ulë prodhimin e naftës me 2 milion fuçi në ditë

Vjenë, 5 tetor - Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) dhe aleatët, të njohur si OPEC+, ranë dakord sot të ulin prodhimin me 2 milionë fuçi në ditë duke filluar nga nëntori.

23 anëtarët e grupit mbajtën takimin e 33-të ministror për të diskutuar vëllimet e prodhimit.

Takimi ishte takimi i parë ministror me pjesëmarrje fizike që nga marsi 2020.

Grupi vuri në dukje pasigurinë që rrethon perspektivat e ekonomisë globale dhe të tregut të naftës dhe vuri në dukje “nevojën për të përmirësuar udhëzimin afatgjatë për tregun e naftës”.

Grupi gjithashtu zgjati kohëzgjatjen e Deklaratës së Bashkëpunimit deri më 31 dhjetor 2023.

Takimi i radhës i anëtarëve të OPEC-ut dhe aleatëve jashtë tij është planifikuar për më 4 dhjetor.

OPEC+ kishte ulur prodhimin ditor të naftës së papërpunuar me rreth 10 milionë fuçi në prill 2020 për shkak të rënies së mprehtë të kërkesës pas shfaqjes së pandemisë COVID-19.

Ndërsa ekonomitë globale dhe kërkesa për naftë filluan të rimëkëmbeshin, grupi gjithashtu filloi të lehtësonte këto shkurtime në mënyrë graduale nga prilli 2021.

Vendet anëtare kishin rënë dakord të shkurtonin prodhimin me 100.000 fuçi në ditë në mbledhjen e mëparshme.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 nëntor 2022

- Në shënim të 110-vjetorit të Pavarësisë Shqipërisë do të mbahet mbledhje e përbashkët e Kuvendit të Republikës së Kosovës dhe Kuvendit të Republikës së Shqipërisë. (Kuvendi i Shqipërisë në Tiranë, ora 10:00)

- Me rastin e Ditës së Forcës, Ministria e Mbrojtjes dhe Forca e Sigurisë së Kosovës organizojnë “Ditën e Hapur’’ në të cilën do të marrin pjesë edhe udhëheqësit më të lartë shtetërorë, si dhe përfaqësuesit ushtarakë e diplomatikë të vendeve partnere. (Kazerma “Adem Jashari”, ora 12:00)