27 Janar 2023

Qeveria lansoi Kartën për Komunën e gjelbër dhe të qëndrueshme

Prishtinë, 22 prill - Në shënim të Ditës Ndërkombëtare të Tokës, Zyra e Kryeministrit të Republikës së Kosovës, organizoi ceremoninë e lansimit të Kartës për Komunën e gjelbër dhe të qëndrueshme.

“Sot po fillojmë bashkë nismën Karta për Komunën e gjelbër dhe të qëndrueshme. Duke e nënshkruar atë, komunat tuaja, komunat tona, do të përfitojnë mbështetje financiare e profesionale në dizajnimin e politikave të integruara të zhvillimit urban, social dhe ekologjik”, tha kryeministri Kurti në fjalën e tij.

Qeverisja lokale ka një rol të rëndësishëm në zbatimin e Agjendës së Gjelbër dhe në përmbushjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm, tha kryeministri, duke ftuar komunat të bëhen pjesë e kësaj nisme.

Ai shtoi se në ndërtimin e së ardhmes, në gjetjen e zgjidhjeve për të luftuar ndryshimet klimatike, të gjithë e kemi një rol të veçantë.

Niveli qendror dhe lokal i qeverisjes, qytetarët, ndërmarrjet dhe organizatat joqeveritare, me mbështetjen e partnerëve ndërkombëtarë, duhet të koordinohen së bashku, theksoi kryeminsitri.

Duke rënditur hapa të rëndësishëm që janë marrë nga Qeveria për një të ardhme më të qëndrueshme dhe të gjelbër, kryeministri veçoi parkun e erës “Selac Windpark” me kapacitet prej 105 MW, si dhe projektin 64 milionësh “Solar4Kosova”, termocentrali diellor ndër më të mëdhenjtë në Evropë.

Përmes Kartës për Komunën e gjelbër dhe të qëndrueshme, Qeveria e Republikës së Kosovës synon të përmirësojë performancën ekonomike, të nxisë inovacione për të krijuar sektorë të rinj biznesi, për t’i bërë komunat tona të qëndrueshme në aspektin mjedisor dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës sonë dhe të brezave që do të vijnë.

Vizioni i Qeverisë është planifikimi dhe investimet cilësore, me qëllim të zhvillimit të qëndrueshëm dhe infrastrukturës së integruar në harmoni me mjedisin e pastër, mirëqenien dhe mobilitetin.

Në këtë ceremoni, pati video mesazhe nga znj.Viola Von Cramon, Raportuese për Kosovën në Parlamentin Evropian, z.Manuel Sarrazin, Përfaqësues special i qeverisë federale gjermane për Ballkanin Perëndimor dhe znj.Marieluise Beck, ish deputete e Bundestagut nga Partia e Gjelbër gjermane.

Ndërsa fjalë rasti patën: znj.Ulrika Richardson, Kordinatore për Zhvillim e Kombeve të Bashkuara në Kosovë, z.Jacob Webber, i ngarkuar me punë, Ambasada e Britanisë në Kosovë, znj.Annette Fath-Lihic, Këshilltare e Lartë Politike/Kordinatore Ekzekutive në Zyrën e BE-së në Kosovë dhe z.Edolind Topalli, aktivist i ri për mbrojtjen e mjedisit.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)