27 Janar 2023

Pesë vende të BE-së bëjnë thirrje për vendosjen e paneleve diellore

Bruksel, 5 maj - Pesë vende anëtare të BE-së bënë thirrje për vendosjen e paneleve diellore të detyrueshme në disa ndërtesa për të nxitur një dalje më të shpejtë nga varësia energjetike e Rusisë.

Në një letër drejtuar Komisionit Evropian, ministrat e Energjisë të Austrisë, Belgjikës, Lituanisë, Luksemburgut dhe Spanjës thanë se çdo projekt diellor “redukton menjëherë dhe drejtpërdrejt varësinë tonë energjetike nga Rusia”.

Letra i propozon degës ekzekutive të BE-së se masat për rikuperimin e energjisë diellore në Bashkimin Evropian, do të reduktonin kostot e energjisë në bllok dhe do të reduktonin emetimet e karbonit.

”Ndërtesat publike, fabrikat, supermarketet dhe ndërtesat e tjera me çati të sheshta duhet të pajisen me panele diellore”, theksuan ministrat e Energjisë.

Panelet diellore duhet të zgjerohen në një bazë më të gjerë edhe në ndërtesat e reja, ndërsa Komisioni duhet të vërë në dispozicion më shumë fonde nga buxheti i BE-së për të financuar projektet”, thuhet në deklaratë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2023

 - Mbahet dita e dytë e konferencës Ndërkombëtare për Siguri Siguri Kinernetike “Cyber Zero” në të cilën diskutohet sulmet online dhe kërcenimet në sigurinë kibernetike. (Klan Arena, ora 9:00)
    
- Bordi i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale raporton në Komisionin për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti lidhur me vendimin për lirimin nga obligimi për rentën minerare për ndërmarrjen “Ferronikeli”. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 10:00)
    
- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione takohet me përfaqësues të OJQ-së “Zëri i Romëve, Ashkalinjve dhe Egjiptasve”. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)
    
- Ministri i Financave Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, raporton në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me vendimin për rritjen e vlerës së faturave të tatimit në pronë. (Kuvendi i Kosovës, C203, ora 13:30)
    
- Në Akademinë e Kosovës për Siguri Publike (AKSP) mbahet ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 42 të kadetëve të Shërbimit Korrektues të Kosovës (SHKK). Merr pjesë ministrja e Drejtësisë, Albulena Haxhiu etj. (Ndërtesa e re e Fakultetit të Sigurisë Publike në AKSP, Vushtrri, ora 13:30)
    
- Universiteti Publik “Kadri Zeka” në Gjilan do të nderojë me çmimin “Doctor Honoris Causa” anëtarin e Parlamentit Evropian, Lukas Mandl. (Teatri i Qytetit, Gjilan, ora 15:00)